25 / 04 / 2024

Otomotiv sektörüne yatırım yapacaklara bedava arsa!

Otomotiv sektörüne yatırım yapacaklara bedava arsa!

Kayseri Serbest Bölgesi, otomotiv sektörüne yönelik yatırım yapacak girişimcilere bedava arsa verecek. Ticaret hacmi 1 milyar dolara yaklaşan Kayseri Serbest Bölgesi’nde halen 9’u yabancı ortaklı 91 firma faaliyet gösteriyor




 Kayseri Serbest Bölge AŞ (KAYSER) Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Büyükkılıç, bölgede otomotiv sektöründe yatırım yapacaklara ‘bedava arsa’ vereceklerini duyurdu. Son yıllarda Kayseri Serbest Bölgesi’nin yabancı yatırımcıların ilgi odağı haline geldiğini belirten Büyükkılıç, “Bölgede yabancı kökenli firmaların çoğu oto yedek parçası üretiyor. Ortadoğu pazarlarına yakınlığı nedeniyle ilgi odağı haline gelen bölgemizde. artık otomotiv sektörünün etkin duruşunu da görmek istiyoruz. Bu alanda yatırım yapacaklara avantajlar sunup, kolaylık sağlamakla kalmıyor, bedava arsa tahsisi de yapıyoruz”dedi. 


Kayseri Serbest Bölgesi’nin son birkaç yılda üretim ve cazibe merkezi haline geldiğini söyleyen Büyükkılıç, girişimcileri yatırıma davet ederek şöyle dedi: “Bölgemizde 8’i yabancı sermaye ile kurulmuş 116 firma var. Bu firmaların 63’ü üretim yapıyor, 28’i dış ticaretle uğraşıyor. Diğerleri ise depo ve kiralayıcı olarak faaliyette. Bölge, kentten yapılan ihracata yüzde 16 katkı sağlıyor. 1 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmine sahip. Hem dünya teknolojileri ile yarışacak tesisler açılıyor, hem de bu tesisler ürünleri ile dünya markası olma yolunda çaba harcıyor” diye konuştu. 


Arsalarının diğer bölgelerden daha ucuz olduğunu kaydeden Büyükkılıç, “Teknoloji yoğun yatırımlarda para da almıyoruz. Özellikle ücretsiz arsa tahsisi yaptığımız otomotiv sektörüyle ilgilenen yatırımcıları bölgemizde görmek istiyoruz. Kara, demiryolu ve hava yolu ulaşımından yana sorunumuz yok. Havaalanına 15, Mersin Limanı’na 320 kilometre mesafedeyiz. Kayseri- Adana, Kayseri-Ankara kara ve demiryolları bölgenin yanından geçiyor. Anadolu’da, örneğin Aksaray’da otomotiv sanayi hayata geçiyorsa neden Kayseri’de geçmesin?” şeklinde konuştu. 


Türkiye’nin en ucuz serbest bölgesiyiz 


Bölgenin konum alanının 7 milyon metrekare olduğunu belirten Büyükkılıç, “Gerek üretimi gerekse ticari işletme ruhsatı alan firmalara bugüne kadar 1 milyon 550 bin metrekare arsa tahsis edildi. Satışı yapılan 350 bin metrekarelik bölümde ise tahsis işlemleri sürüyor. 6 milyon 905 bin metrelik alanın 1 milyon 900 bin metrekaresi satıldı.Planlaması yapılan 5 milyon 250 bin metrekarelik bölüm ise yatırımcı bekliyor. Türkiye’nin en ucuz serbest bölgesiyiz. Bizde arsanın metrekare fiyatı 8 ila 14 dolar. Aradaki 6 dolar altyapı katılım payı olarak alınıyor”dedi.


Yabancı firmalardan 5'i oto yedek parçası üretiyor


Kayseri Serbest Bölge Genel Müdürü Mehmet Özkantar: İmar uygulaması çalışmaları 3 ayrı etapta yürütülüyor. Doluluk yüzde 30’lara çıktı. Bugüne kadar bölgeye tesis bazında 250 milyon dolara yakın yatırım yapıldı. Faaliyetteki firmaların 9’u yabancı ortaklı. Türk-Alman ortaklı Kayseri Segepo, Fransız Twiend AŞ, Türk-Alman ortaklı Semet AŞ, Fransız Suensan AŞ ve Alman MS gibi firmalar oto yedek parçası üzerine çalışıyor.



Dünya


Geri Dön