25 / 04 / 2024

Otopark şerhi nasıl kaldırılır?

Otopark şerhi nasıl kaldırılır?

Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde inşaat yapacak mükellefler yapılan inşaatın metrekaresine göre otopark yeri ayırmak veya otopark bedeli ödemek zorunda oluyor. Tapuya otopark şerhi de düşülebiliyor. Peki, otopark şerhi nasıl kaldırılır?



Otopark şerhi nasıl kaldırılır?

İmar Kanunu gereğince Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde inşaat yapacak mükellefler yapılan inşaatın metrekaresine göre otopark yeri ayırmak veya otopark bedeli ödemek zorunda oluyor.


Otoparklar

MADDE 37- İmar planlarının tanziminde, planlanan beldenin ve bölgenin şartları ile müstakbel ihtiyaçlar göz önünde tutularak lüzumlu otopark yerleri ayrılır.

Otopark ihtiyacı bulunan bina ve tesislere lüzumlu otopark yeri tefrik edilmedikçe yapı izni, otopark tesis edilmedikçe de kullanma izni verilmez.


Kullanma izni alındıktan sonra otopark yeri, plana ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak başka maksatlara tahsis edilemez. Bu fıkra hükmüne aykırı hareket edildiği takdirde, ilgili idarece yapılacak tebligat üzerine en geç üç ay içerisinde bu aykırılık giderilir. Mülk sahibi tebligata rağmen müddeti içerisinde gerekli düzeltmeyi yapmaz ise, belediye encümeni veya il idare kurulu kararı ile bu hizmet ilgili idarece yapılır ve masrafı mal sahibinden tahsil edilir.


MADDE 44 - III- Otopark ayrılması gereken bina ve tesisler ile diğer hususlar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikte tespit edilir.

Otopark yapılmasını gerektiren bina ve tesislerin neler olduğu, otopark ihtiyacının miktar, ölçü ve diğer şartları ile bu ihtiyacın nasıl tespit olunup giderileceği ise, bu yönetmelikte belirtilir.


Yukarıda yer alan Kanunun 37. ve 44. maddelerinde yer alan esaslara göre, İlçe Belediye Başkanlıkları tarafından hesaplanan otopark bedelinin %25’i yapı ruhsatı alma aşamasında peşin olarak tahsil ediliyor.


Geriye kalan %75’lik bedeli için, Belediyesince parselinde otopark ihtiyacı karşılandığı takdirde ödeme yapılacağına dair taahhütname verilmektedir. 


Bu kapsamda %75 ile ilgili ödemeler parselin otopark ihtiyacı karşılanması şartına bağlanmış olup ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu süre zarfında otopark taahhütnamesi verdildiğine dair tapuya şerh düşülmektedir. Peki, otopark şerhi nasıl kaldırılır?


Mükellef isterse söz konusu bedeli ödeyerek tapu şerhini kaldırabiliyor.



Yeni otopark yönetmeliği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön