28 / 03 / 2024

Otoyol A.Ş'ye vatandaş da ortak olabilecek!

Otoyol A.Ş'ye vatandaş da ortak olabilecek!

Otoyol A.Ş'ye, şirketin halka arz edilmesiyle vatandaş da ortak olabilecek. Kamu payı yüzde 49 olarak belirlenen şirketin, 7 kişilik yönetiminin 5'ini Ulaştırma Bakanlığı, 2'sini ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı atayacak...






İptal edilen köprü ve otoyol ihalesinin ardından devletin kuracağı Otoyol A.Ş'ye, şirketin halka arz edilmesiyle vatandaş da ortak olabilecek. Kamu payı yüzde 49 olarak belirlenen şirketin, 7 kişilik yönetiminin 5'ini Ulaştırma Bakanlığı, 2'sini ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı atayacak.


Hükümetin yüksek montanlı otoyol, köprü gibi projelerinin yapımını gerçekleştirmesi için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca kurulacak ve daha sonra Maliye Bakanlığı'na devredilerek kontrolü Maliye'de olacak olan özel 'Otoyol A.Ş' şirketinin nasıl bir yapısının olacağı belli olmaya başladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca 25 yıl faaliyet gösterecek şekilde kurulacak 'Otoyol A.Ş'nin gelirlerinden Boğaziçi Kanunu ve KDV kesildikten sonra Karayolları Genel Müdürlüğü'ne yüzde 1 pay aktarılacak.


KARAYOLLARI'NIN PAYI BAKIM VE ONARIMA


Taslağa göre yapılacak köprü ve otoyolların bakım ve onarımı yine Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü'nce bu paydan elde edilecek gelirlerle gerçekleştirilecek. Şirketin 7 kişilik yönetiminin 5'ini Ulaştırma Bakanlığı, 2'sini ise Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) atayacak. Köprü ve otoyolların halka arzı için ÖİB ve Karayolları Genel Müdürlüğü bürokratlarınca yürütülen mevzuat çalışmaları ise hız kesmeden devam ediyor.


HİSSELER HALKA ARZ EDİLECEK


Buna göre hazırlıkları süren, 'Torba Kanun' tasarısında yer alacak düzenlemeyle ÖİB bünyesinde kurulacak şirketin, hisselerinin halka arzı da gerçekleştirilecek. Konuya ilişkin ön hazırlıklar tamamlanırken, Ekim ayı içerisinde ise düzenleme Başbakanlık'a gönderilecek. Bu şirket hisselerinin halka arzı yöntemiyle elde edilecek gelirlerle, bundan sonra köprü ve otoyolların yapımı bu şirket üzerinden gerçekleştirilecek. Bakanlar Kurulu üyelerinin imzalarının ardından TBMM'ye sunulacak düzenleme, bu yıl yasalaşsa da hazırlık çalışmaları nedeniyle halka arzın 2014 yılında gerçekleştirilebileceği öngörülüyor.


Maliye Bakanlığı devralacak


Köprü ve otoyolların yapımına ilişkin kurulacak şirkette kamunun payının yüzde 49 olarak kalacağı öngörülürken, kontrolü ise Maliye Bakanlığı'na verilecek. Maliye Bakanlığı, şirketin oluşumunun ardından halka arz yöntemi ile daha köprü ve otoyolların yapım işi başlanmadan hisse satarak, talep toplayabilecek. Bu yöntemin bütçe üzerinde oluşacak yükü de düşüreceği dile getiriliyor. Ancak şirket hissedarlarının zarar görmemesi için bu oranın üzerindeki masraflar genel bütçeden karşılanacak.



Yenişafak Gazetesi


Geri Dön