19 / 03 / 2024

Oturma ruhsatını kim verir?

Oturma ruhsatını kim verir?

Tüm inşaat çalışmaları bitirilen ve oturuma hazır hale getirilen taşınmaz malların yasal olarak inşaatının bittiğinin belirtilmesi ve içerisinde oturumun başlaması için oturma ruhsatının alınması gerekiyor. Peki, oturma ruhsatını kim verir?



Oturma ruhsatını kim verir?

Tüm inşaat çalışmaları bitirilen ve oturuma hazır hale getirilen taşınmaz malların yasal olarak inşaatının bittiğinin belirtilmesi ve içerisinde oturumun başlaması için oturma ruhsatının alınması gerekiyor.


Bu raporun alınmaması halinde, yapı resmi olarak bitmiş kabul edilmiyor, burada kat mülkiyeti kurulamadığı gibi; bazı haklardan da mahrum bırakılıyor.


Bir eve oturma ruhsatı alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Peki, Oturma ruhsatını kim verir? Oturma ruhsatı nereden alınır?


Gerekli belgelerin temini ve iskan harcının ödenmesi durumunda belediyelerin İmar Müdürlüğü, yapının ruhsatlı projesine uygun olması durumunda iskan iznini düzenliyor. 


Oturma ruhsatı için gerekli belgeler..

- İskan İzni istemi içeren dilekçe,

- Tapu kaydı bilgileri,

- Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

- Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

- Telekom Olur Yazısı,

- Proje Müellifleri Raporu, 

- Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

- Cephe fotoğrafları – 13 18 cm,

-  Emlak  /Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

- SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi, 

- Sığınak Raporu (Sığınak yeri ayrılmış olan binalarda) 

- Yangın Tesisat Raporu (Dosyada İtfaiye Daire - Başkanlığı'ndan onaylı yangın söndürme, algılama ve tahliye projeleri varsa) 



İnşaat ruhsatı yenileme harcı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön