29 / 03 / 2024

Ovit Tüneli'nde delme çalışmaları Eylül'de tamamlanacak!

Ovit Tüneli'nde delme çalışmaları Eylül'de tamamlanacak!

Dünyanın en uzun ikinci tüneli olma özelliğini taşıyan, Rize-Erzurum karayolu güzergahındaki Ovit Dağı'nda yapımı süren tünelde delme işleminin eylül sonuna doğru tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi.




Dünyanın en uzun ikinci tüneli olma özelliğini taşıyan, Rize-Erzurum karayolu güzergahındaki Ovit Dağı'nda yapımı süren tünelde delme işleminin eylül sonuna doğru tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi.


AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize-Erzurum kara yolunun 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren Ovit Tüneli'nde incelemelerde bulunarak, Karayolları 10. Bölge Müdürü Selahattin Bayramçavuş'dan bilgi aldı.


Ovit Tüneli'nin içine girerek çalışmaları yerinde inceleyen Karal, tünelde çalışmaların hızlı şekilde ilerlediğini belirtti.


"Kuzeyi güneye ve hayali gerçeğe bağlayan" Ovit Tüneli'nin zamanında tamamlanabilmesi için çalışmaların vardiya sistemine göre 24 saat aralıksız devam ettiğini dile getiren Karal, her aşamanın titiz şekilde takip ve kontrol edildiğini söyledi.


- "Ticaret ve turizm hareketlenecek"


Karal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2012'de, başbakanlığı döneminde katılımıyla Rizelinin hayali olan Ovit Tüneli'nin temelini attıklarını anımsatarak, "Eylül ayı sonlarına doğru delme işleminin tamamlanmasını bekliyoruz. Bugün delme çalışmalarında artık sona gelindiğini ve eylül ayında karşı taraftan ışığın görüneceği bilgisi bizlere verildi. Ovit Tüneli bizler ve Rizeli hemşehrilerimiz için bir hayaldi. Allah'a şükürler olsun ki artık sona doğru gelindi ve bu hayali gerçekleştirmek bizlere nasip oldu." diye konuştu. 


Ovit Tüneli'yle turizm ve ticaretin canlanacağını ifade eden Karal, "Rize ve Karadeniz Bölgesi'ni doğuya, güneydoğuya ve Kafkaslara bağlayacak Ovit Tüneli'yle bölge ticaret ve turizm açısından hareketlilik kazanacaktır. Ovit Tüneli'nin Rize'ye getireceği ticari ve turizm canlılığı ise lojistik merkez ve Rize havalimanının yapılmasıyla taçlandırılacaktır." dedi.


- "Kar nedeniyle kapanan yol 12 ay boyunca açık kalacak"


Karal, Çin'de bulunan 18,2 kilometre uzunluğundaki Zhongnanshar Tüneli'nden sonra 14 kilometre uzunluğuyla Ovit Tüneli'nin çift tüp olarak inşa edildiğini kaydederek, şunları söyledi:


"Dünyanın en uzun ikinci karayolu tüneli olma özelliğine sahiptir. Ovit Tüneli ve bağlantı yollarının yaklaşık maliyeti 1 milyar lirayı aşmaktadır. Tünelin tamamlanmasıyla mevcut yol 3,8 kilometre daha kısalacaktır. Kış aylarında yoğun kar yağışı nedeniyle 5 ay trafiğe kapalı olan İkizdere-İspir yolu 12 ay boyunca açık olacaktır."



AA



Haber Takvim Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Rize'nin İkizdere İlçesi Ovit Dağı geçidinde yapımı süren ve 14.3 kilometre ile Türkiye'nin en uzun, dünyanın ikinci uzun çift tüplü tüneli olan Ovit Tüneli'nin yapımında sona gelindi. Yüzde 90'ı tamamlanan tünel inşaatında Eylül ayında ışığın görülmesi hedefleniyor.


Ovit projesi, Başbakanlık Osmanlı Arşivi kayıtlarına göre, 1880 yılı Osmanlı Devleti'nin kalkınma çalışmalarında yer aldı. Proje için ilk adım 1930 yılında yol projesi ile hayata geçirildi. Kazma ve küreklerle yol yapımının başlanan bölgeye Rizeliler gruplar halinde gönderildi. Yapımı yıllarca gündemden düşmeyen Ovit Tünel projesi ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde gündeme geldi ve 13 Mayıs 2012 tarihinde temeli atıldı.


ULAŞIM 12 AY BOYUNCA SAĞLANACAK

Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayacak olan 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı'nda yapımı süren ve 14 bin 300 metre uzunluğu sahip Ovit Tüneli Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun ikinci tüneli olma özelliğini taşıyacak. Tünelin giriş kotu 2.054 metre, çıkış kotu ise 2.260 metre olacak. Makyol İnşaat tarafından yapılan ve 412 milyon 366 bin liraya mal olacak olan Ovit Tüneli'nin tamamlanmasıyla Rize - Erzurum arasındaki ulaşım 4.4 kilometre kısalacak ve 12 ay boyuna kesintisiz sağlanacak. Kış şartları nedeniyle ulaşımın aksadığı Ovit Dağı geçidinde yapılacak tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri birbirine bağlanacak.


SON 1 KİLOMETRE

Ovit Tünel inşaatında Rize'nin İkizdere İlçesi ile Erzurum'un İspir ilçelerinden çift yönlü delme işlemi sürdürülüyor. Yüzde 90'ı tamamlanan ve kalan son 1 kilometrelik bölümde delme işlemi devam eden Ovit Tüneli'nde Eylül ayı ortalarında ışığın görünmesi planlanıyor. Ovit Tüneli'nde ulaşımın, ışıklandırma, mekanik aksamlar ile güvenlik tedbirlerini kapsayan çalışmaların tamamlanması ile birlikte 2017 yılının sonunda sağlanması bekleniyor.


TÜNELDE İNCELEME

Karayolları Trabzon Bölge Müdürü Selahattin Bayramçavuş ile birlikte tünel inşaatında incelemelerde bulunan AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, delme çalışmalarında sona gelinen Ovit Tüneli'nde Eylül ayında ışığın görüneceği belirterek, "Bu hayali gerçekleştirmek bizlere nasip oldu. Kuzeyi güneye, hayali gerçeğe bağlayan tünelin zamanında tamamlanabilmesi için çalışmalar vardiya sistemine göre 24 saat aralıksız olarak devam ediyor. Rize ve Karadeniz bölgesini doğuya, güneydoğuya ve Kafkaslara bağlayacak olan tünelle birlikte bölge ticaret ve turizm açısında hareketlilik kazanacak. Ovit Tüneli'nin Rize'ye getireceği ticari ve turizm canlılık, Lojistik Merkez ve Rize Havalimanı'nın yapılmasıyla birlikte taçlandırılacaktır" dedi.



Takvim



Geri Dön