26 / 04 / 2024

Oyak, Nissan üretimi için Erdemir arsalarını adres gösterdi

Oyak, Nissan üretimi için Erdemir arsalarını adres gösterdi

Yıllık 360 bin kapasiteli Bursa tesislerinde bu yıl 300 bin adet otomobil üretmeye hazırlanan Renault fabrikasının yerli ortağı Oyak, Nissan'ı Türkiye'ye davet etti



Son dönemde milyar euroluk yatırımları kaçıran Türkiye'ye bir uyarı da Oyak Renault'dan geldi. '2014 yılına kadar üretimimiz sorunsuz devam eder. Ama sonrası devletin teknoloji açılımıyla belirleyeceği stratejiye bağlı. İç pazar 1.5 milyon adede çıkarsa, Türkiye'de otomotivin ömrü 50 yıl uzar' diyen Oyak Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, Fas, Polonya ve Ukrayna gibi ülkelerin Türkiye'deki otomotiv yatırımlarının çok ciddi rakibi haline geldiğine dikkat çekti.

Otomotiv yatırımlarının Batı Avrupa ülkelerinden kar yüzünden kaçtığını söyleyen Nissan'ın bölgede daha çok iş yapabileceği beklentisiyle Türkiye'de yatırım yapmasının gündemde olduğu ortamda ilk teklif Renault'nun yerli ortağı Oyak'ın Otomotiv Grubu Başkanı Çağlar'dan geldi. Çağlar, Nissan yatırımına yönelik soruyu 'Türkiye'de üretimi konuşmaya başladıkları yazıldı. Eğer öyleyse, fabrika kuracak Türkiye'nin kuzeyinden güneyine yerlerimiz var. Biz her açıdan yatırıma hazırız' şeklinde yanıtladı.

YATIRIM 1 MİLYAR EURO
Çağlar'ın kuzeydeki ve güneydeki fabrika yeri önerileri Oyak Grubu'na ait Erdemir (kuzey) ve İsdemir (güney) fabrikalarının boş kısımları olarak netleşti.
OYAK'ın ortağı Fransız Renault, Türkiye'de son 10 yılda 1 milyar euro yatırım yaptı ve karlılıkta Fransız şirketin dünyadaki en önemli operasyonlarından biri oldu. Renault'nun yaşadığı karlılığın, grubun diğer ortağı Nissan için de iştah artırıcı bir durum ortaya çıkardığını iki devin tek başkanı Carlos Ghosn dile getirdi. Aslında Nissan'ın Türkiye'de üretim planı 10 yıl önceye gidiyor. Şirket orta ve uzun vadede Türkiye'de üretim yapılabileceğini 2000 yılında kayıtlarına almıştı.
Oyak'ın kuzeyde Zonguldak Ereğlisi'nde Erdemir, güneyde ise İskenderun'da İsdemir gibi iki büyük tesisi bulunuyor. Bu tesislerin ikisi de bağımsız birer limana sahip. Ayrıca geniş arazileri içinde yeni bir otomobil üretim tesisi kuracak kadar boş arazi barındırıyorlar.

ERDEMİR VE İSDEMİR
Nissan'ın Türkiye'de üretim yapması için ortaklık ve yer teklifini dile getiren Çağlar, 'Zemin ve yer hazır. Biz hazırız. Teklifimiz hazır' şeklinde konuştu.

PARA, MASA BAŞINDA KAZANILIYOR
Elektrİklİ otomobil teknolojisinin gelişmesiyle mühendislikte yeni fırsat eşitlikleri doğdunu söyleyen Çağlar, 'Pil, motor ve aktarma organları teknolojilerinde atılacak çok adım var. Özellikle pil teknolojsinde çok yol alınması gerekiyor. Üniversiteler bu alana yönelmeli. Türkiye çok iyi üretim ve metot mühendisliğine sahip. Ama bu, ürün mühendisliğine dönüşmeli. Para tezgahın başında değil, masa başında kazanılıyor' şeklinde konuştu.

Renault Finans ocakta işe başlıyor
Renault, OYAK ile üçüncü ortaklığını kurdu. SPK'dan onayı alınan yeni şirket Renault ve Dacia'ları kredilendirecek. Renault Finans, 2011 yılı ocak ayında faaliyete geçecek. Yüzde 50-50 hisse yapısıyla kurulan yeni şirketin genel müdürünün Türk olması için Renault-Nissan Başkanı Carlos Ghosn ile görüşen Çağlar, 'Başkanla yaptığımız görüşmede Türk genel müdür önerimizi kabul etti' bilgisini verdi. Yeni şirketle dünyada tek olduklarını söyleyen Çağlar, 'üç şirketimiz var ve hisseler yarı yarıya. Türkiye'de en ciddi ortaklık biziz' dedi.
Akşam/Halil OKŞİT

 


Geri Dön