26 / 04 / 2024

ÖYK Kalamış Limanı'nın imar planına itirazları reddetti!

ÖYK Kalamış Limanı'nın imar planına itirazları reddetti!

ÖZELLEŞTİRME Yüksek Kurulu (ÖYK), Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'na yönelik onaylanan imar planına yapılan itirazları reddetti. ÖYK; İzmir Kruvaziyer Limanı alanına yönelik kullanım kararlarını getiren imar planı değişikliklerini onaylandı.



ÖZELLEŞTİRME Yüksek Kurulu (ÖYK), Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'na yönelik onaylanan imar planına yapılan itirazları reddetti. Resmi Gazete'de yayımlanan ÖYK kararlarına göre, Türkiye Denizcilik işletmeleri A.Ş. adına kayıtlı 1.135 metrekare yüzölçümlü parsel ile 434 bin 538 metrekare yüzölçümlü, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanları kapsayan İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Fenerbahçe Kalamış Yat Limanına yönelik onaylanan yat limanı ve balıkçı barınağı kullanım kararlarını getiren Koruma Amaçlı Nazım imar Planı ve Koruma Amaçlı Uygulama imar Planına yapılan itirazlar reddedildi. ÖYK; TCDD Genel Müdürlüğüne ait izmir Yük Limanı alanına yönelik kullanım kararları ile izmir Kruvaziyer Limanı alanına yönelik kullanım kararlarını getiren imar planı değişikliklerini onaylandı.


Vatan 




Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Kadıköy Belediyesi’nin Fenerbahçe-Kalamış sahili imar planına yaptığı itiraz reddedildi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre Danıştay’a açılan dava devam ediyor. Change. org’da ise “Kalamış imara açılmasın” kampanyasına 73 bin destek geldi.


KADIKÖY Belediyesi, Fenerbahçe-Kalamış sahili için hazırlanan imar planına itiraz etmişti. Belediyenin Özelleştirme Yüksek Kurulu’na yaptığı itirazda şu gerekçelere yer verilmişti: ‘Proje, hayata geçmesi sonucunda yapı, nüfus ve trafik yoğunluğu oluşacak, halkın kıyı kullanımı azalacak, bölgenin karakteristik dokusu bozulacak, kıyı silueti bozulacak, yat limanı alanının büyütülmesiyle deniz alanındaki ekolojik denge bozularak yosunlaşma artacak, doğal su akımlarını ortadan kaldırmasıyla denizdeki oksijen oranı azalacak, su sporları için yoğun olarak kullanılan alan küçülecek...” “TARİHİ BİR KOY” İtirazı reddedilen Kadıköy Belediyesi, bu kez de aynı gerekçelerle Danıştay’a dava açtı. Dava sürerken change.org’da da imza kampanyası başlatıldı. Planın iptali için şimdiye dek 73 bin imza toplandı. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise, şu açıklamaları yaptı: “Bu imarın yapılması demek Kadıköylülerin denizden bağlantısının kesilmesi demek. 115 bin metrekare alan tanımlanıyor burası için. Kat yüksekliği 7.5 metre. Ama 6.5 metreyi geçmemesi gerekiyor. Bu imara göre halkın girmesi buraya engellenebilir, burası kapatılabilir. Burası tarihi bir koy, SİT alanı, yüzlerce yıllık, halkın kullanımında olan doğal arkeolojik bir koy. Otellerle beraber bu alan dolar ve inşaat alanına dönüşür ve Kadıköylüler burayı kullanamaz. Kadıköy’de kalan son alanların da yok edilmesiyle karşı karşıyayız.”


Habertürk



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İhalesi Mayıs 2014'te yapılan Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'yla ilgili özelleştirme halen belirsizliğini koruyor. İhaleyi Koç Holding bünyesindeki Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ 664 milyon dolarlık teklifle almıştı. Koç Holding, geçen martta imar planıyla ilgili devam eden sorunlar sebebiyle yat limanının işletme hakkından vazgeçtiğini açıklamıştı. Bunun üzerine Özelleştirme İdaresi'nin ihalede en yüksek ikinci teklifi veren Safi Gayrimenkul'e sözleşme imzalamak için çağrıda bulunduğu 21 Aralık 2015'e kadar da süre verdiği öğrenildi. Yat limanının 664 milyon dolarlık bedelinin TL karşılığı ihale tarihinde 1 milyar 394 milyon lira iken, kurlardaki artış sebebiyle bu rakam şimdi 1 milyar 952 milyon liraya yükseldi. 558 milyon liralık fark oluştu. Safi Gayrimenkul'ün dolardaki artış sebebiyle sözleşme imzalayıp imzalamayacağı merak konusu oldu. Sözleşme imzalanmazsa ihale iptal edilecek.


Zaman


Geri Dön