26 / 04 / 2024

Özcan Purçu: Roman mahalleleri yerinde dönüşsün!

Özcan Purçu: Roman mahalleleri yerinde dönüşsün!

TBMM Genel Kurulu'nda 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü nedeniyle söz alan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Roman mahallelerinde yerinde dönüşüm yapılsın, sosyal alanlarıyla beraber yapılsın." dedi.



TBMM Genel Kurulu'nda 10 Aralık Dünya İnsan Hakları günü nedeniyle söz alan CHP  İzmir  Milletvekili Özcan Purçu, "92 yıldan bu yana ilk defa Roman kökenli bir vatandaş olarak kürsüye çıktım. Bu tarihi bir an" ifadelerini kullandı. 


Çadırda yaşayan Roman ailelerin fotoğraflarını gösteren Purçu, kentsel dönüşüm adı altında mahallelerinin ellerinden alındığını, şehirlerin dışına atıldıklarını savundu. Purçu, "Roman mahallelerinde yerinde dönüşüm yapılsın, sosyal alanlarıyla beraber yapılsın. Biz de insanca yaşamak istiyoruz" dedi. 


Purçu, Romanlara yönelik eylem planı yapılmasını da istedi. Türk Dil Kurumu'nun Romanlara yönelik tanımlamasına da tepki gösteren Purçu, "Romanlar kötü kılıklı seyrek görülen bir tip olarak nitelendiriliyor. Biz tip miyiz? Bu ülkenin vatandaşları değil miyiz?" diye sordu. 


Milliyet



Haber Birgün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye'nin ilk Roman vekili CHP'li Özcan Purçu, Meclis'teki bütçe görüşmelerinde söz alarak "İnşaatlara, yollara değil de halkımıza, insanımıza, fakirimize, garibanımıza, yolda kalmışa biraz daha pay ayrılsın" dedi. CHP İzmir milletvekili, söze, "Ben öncelikle, bütçeyle ilgili, inşaatlara, yollara değil de halkımıza, insanımıza, fakirimize, garibanımıza, yolda kalmışa biraz daha pay ayrılsın, biraz daha fazla bir şekilde onlara önem verelim, lütfen, ben bunun için bu kürsüye çıktım" diyerek başladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal'dan ek bütçe için söz isterken, "Burada Romanları sevmeyen var mı?" diye soran Purçıı hem iktidar hem de muhalefet sıralarından sık sık alkışlandı. Purçıı, "Sayın Bakanım Roman vatandaşlarımıza. fakirimize, garibanımıza, herkese; kimseyi ayırmayacağız, herkese pay ayıracağız" dedi. Meclis Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de Purçu'ya konuşmasının ardından, "Sayın Purçu Maliye bakanları o kadar kolay söz vermezler, unutmayın. Romanları hepimiz seviyoruz" diye hatırlatmada bulundu. 



Birgün




Haber Sakarya Halk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Sabah saatlerinde bir gurup Roman vatandaş, Karasu Belediye binası önünde toplanarak, belediyeden kendilerine konut yapılmasını talep etti. 


PROJELER... 

Karasu Belediyesinden yapılan açıklamada, "Barınma ve iyi yaşam hakkı her vatandaşımızın hakkıdır. Hükümetimizin sosyal devlet ilkesi gereği TOK vasıtasıyla tüm Türkiye geneli başlattığı konut hamlesiyle milyonlarca ailemiz ev sahibi oldu. Toplumun her kesiminin yüzü TOKİ'nin imkânlarıyla güldü. Sakarya'mızda da, özellikle 2003 yılından sonra binlerce konut üretimine gidildi. Bizlerin de, Karasu Belediyesi olarak, devletimizin sağlamış olduğu imkânlardan halkımızın faydalanması, sosyal belediyecilik ilkesinin hayata geçirilmesi, muhtaç sahibi vatandaşlarımızın en temel insani hakkı olan barınma sorununa çözüm bulmak adına hazırladığımız bir dizi projeler bulunmaktadır" denildi. 


"GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR" 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer veri İdi: "Bu kapsamda TOKİ'ye sunacağımız projelerde, Karasu'da yoksul vatandaşlarımızın uygun taksitler ile konut sahibi olması adına TOKİ'nin Karasu'yu yatırım planına alması için görüşmelerimiz sürmektedir. TOKİ'nin 81 vilayette uygulamaya koyduğu yoksul konut projesine Karasu'muzda da hayata geçirmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Tek amaç ve düşüncemiz Karasu'daki yoksul vatandaşlarımızın, devletimizin TOK kanalıyla uygun vadeler ve taksit imkânıyla buluşturmak ve bu imkândan yararlanmasını sağlamaktır." 


Sakarya Halk Gazetesi


Geri Dön