05 / 05 / 2024

Özdilek AVM ve Marmara Forum da finalist!

Özdilek AVM ve Marmara Forum da finalist!

Avrupa Alışveriş Merkezleri Ödülü'nün verileceği yarışmada finalistler arasına Türkiyeden 3 AVM'nin girdiğinin açıklandığı Fransanın Cannes kentinde düzenlenen Gayrimenkul Fuarı MAPICde, Türkiyedeki fırsatlar yatırımcılara sunuldu



Uluslararası Alışveriş Merkezleri Birliğince, "Avrupa Alışveriş Merkezleri Ödülü"nün verileceği yarışmada finalistler arasına Türkiyeden 3 Alışveriş Merkezinin (AVM) girdiğinin açıklandığı Fransanın Cannes kentinde düzenlenen Gayrimenkul Fuarı MAPICde, Türkiyedeki fırsatlar yatırımcılara sunuldu.

Cannes Festival Sarayında gerçekleştirilen "Türkiyede neler oluyor" başlıklı panelde konuşan Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, dünyadaki olumsuz gelişmelere rağmen uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiyenin puanını her geçen gün artırdığına dikkati çekerek, Türkiyenin son derece stratejik bir noktada, büyük bir değer olduğunu söyledi.

Türkiyenin, üretilen malların Asyaya da Avrupaya da en kolay yolla gönderilebileceğini belirten Nane, perakende sektöründe Türkiyenin dünyada 10uncu, Avrupada ise 7inci sırada olduğunu ifade etti. Nane, şöyle konuştu:

"Avrupada gıda perakendesinde 5inci, gıda dışı perakende de 8inciyiz. 2010 yılındaki toplam perakende hacmimiz 171 milyar dolar. Bu rakamın 75 milyar doları ise modern perakende. 1,8 milyon çalışanı, 23 milyon metrekare satış alanı ile Türkiye bir fırsat ülkesi. Dünyada orta sınıfın alışveriş alışkanlıkları değişti. Orta sınıfın tüketiminde bugün batı dünyası yani ABD ve Avrupa, yüzde 64lük bir paya sahip. Bu oranın 2050 yılında yüzde 3 olması bekleniyor. Oysa Çin ve Endonezya gibi ülkeler bugün orta sınıf tüketiminde yüzde 3lük bir orana sahipken, 2050 yılında yüzde 53lük tüketim oranına ulaşacak."

"Türkiye kükremiş sel gibi geliyor"

Panelin moderatörlüğünü yapan AMDP Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Avi Alkaş da özellikle Avrupanın karmaşık bir dönemden geçtiği bu günlerde Türkiyenin bir biri ardında açıklanan büyüme rakamları ile dikkati çektiğini söyledi.

Fuarda dikkatleri Türkiyenin üzerine yoğunlaştırmaya çabaladıklarını ifade eden Alkaş, "Türkiyede gerçekleştirilen etkinlikler de ülkeye gelen yatırımların durumunu anlattık. Fuarda yatırımcısı, perakendeci ve hizmet üreteni aynı sahnede buluşup geleceğe yönelik güven veren bir sunum yaptık" dedi. Dünyanın en büyük ticari gayrimenkul festivalinde Türkiyenin "marka" olarak sunumunun yapılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Alkaş, şunları kaydetti:

"Her birimiz kendi sektörümüzün bir elçisi olarak Türkiyedeki gelişmeyi, Türkiyenin iyi durumunu, Türkiyedeki ışımayı dışarı taşımayı misyon edinmeliyiz. Avrupanın karmaşık bir dönemden geçtiği bu günlerde Türkiye bir biri ardında açıklanan büyüme rakamları ile dikkati çekiyor. Herkes belki dünyada Arap Baharını konuşuyor. Ama bence asıl gelmekte olan Türk Yazı gözden kaçıyor. Türkiye, İstiklal Marşımızdaki güçlü ifadeyle söylemek gerekiyor, kükremiş sel gibi geliyor."

"Herkes bizi izliyor"

Türkiyenin bir çok alanda her geçen gün büyüdüğünü dile getiren Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hakan Kodal da önceki yıllarda bu tür organizasyonlarda neredeyse Türkiyeye yatırımcı gelsin diye yalvardıklarını, ancak bugün ise riskli ekonomik koşullar karşısında herkesin Türkiyeyi izlediğini bildirdi. Kodal, Türkiyede 24 milyar avro olan alışveriş merkezi yatırımının 2015 yılında 36 milyar avroya ulaşacağını belirterek, "Alışveriş merkezlerinde 350 bin olan çalışan sayısının 2015 yılında 500 bine ulaşmasını bekliyoruz. 102si İstanbulda, 32si ise Ankarada olmak üzere Türkiyede bugün için 291 AVM faaliyet gösteriyor. AVMlerin toplam kullanım alanı ise 7,3 milyon metre kare" dedi.

"97 ülkede 2 bin 503 mağaza"

"Made in Turkey" imzasına dikkati çekerek, Türk markalarının hedefinin, dünyaya açılmak olduğunu aktaran Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Yılmaz Yılmaz ise Türkiyenin 2023 vizyonu ile hızla geliştiğini söyledi. Yılmaz, Türkiyede AVMlerde 2000 yılında 6 bin mağaza ve 700 bin metrekarelik satış alanı bulunduğunu, günümüzde ise bu rakamın 50 bin mağaza ve 3 milyon metrekare satış alanına ulaştığını ifade etti.

Türk markalarının sektörde artan etkinliğini de bir yıllık değerlendirmeyle dile getiren Yılmaz, "2010 yılında dünyada 80 ülkede bin 858 mağaza ile temsil edilen Türk markaları, 2011 yılında 97 ülkede 2 bin 503 mağaza ile sunuluyor. Türk markaları Rusyada 572 mağaza, Ukraynada 280, Almanyada 104, Kazakistanda 98, Azerbaycanda 91, Romanyada 70 mağaza sahibi" diye konuştu.

"Türkiyeden 3 AVM Avrupa arenasında"

Bu arada, jüri başkanlığını da Alkaşın yaptığı "Avrupa Alışveriş Merkezleri Ödülü"nün verileceği yarışmanın finalistleri de MAPICte açıklandı. Avrupanın en iyisi seçilmek için başvuranlar arasında yer alan 16 finalist arasında Türkiyeden de 3 AVM yer alıyor. Orta büyüklük kategorisinde Antalyadan Özdilek AVM, büyük kategoride ise İstanbuldan Marmara Forum ve Torium AVMler ödül almak için yarışacak. Türkiyenin yanı sıra Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İsveç, Norveç ve Portekizden finale kalan AVMler Şubat ve Mart aylarında jüri tarafından gezilip değerlendirildikten sonra ödüller 16 Nisanda Berlinde düzenlenecek Avrupa Alışveriş Merkezi Konferansı sırasında açıklanacak.

AA


Geri Dön