24 / 04 / 2024

Özel Çevre Koruma bölgelerine uyduyla takip!

Özel Çevre Koruma bölgelerine uyduyla takip!

Özel Çevre Koruma bölgelerindeki fiziki değişimler uydu yoluyla takip edilerek, mevzuata aykırı uygulamalar hakkında yasal işlem yapılması sağlanacak



Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, ülke genelinde bazı bölgeler daha fazla yapılaşma eğilimine maruz kalırken, özellikle kıyılarda son 30 yıldır ciddi bir yapılaşma baskısı yaşandı. Bu kapsamda, önemli kıyı alanları, "özel çevre koruma bölgesi" ilan edilerek, yapılaşma baskısının kontrol alınması yönünde çalışmalar yapıldı.

Özel çevre koruma alanı ilan edilen Köyceğiz, Dalyan ve Göcek gibi bölgelerin, Bodrum ve Marmaris gibi bölgelerle kıyaslandığında, daha planlı geliştiği ve ekonomik gelişmeden çok doğa korumayı amaçlayan bir şekilde planlandığı için ciddi anlamda doğanın korumaya alındığı saptandı. Yetkililerin verdiği bilgiye göre bazı yasal boşluklar nedeniyle kıyılarda kontrolsüz yapılaşma olabildiğinden, buralarda valiliklerle Özel Çevre Koruma Kurumu arasında, mevzuata aykırı yapıların tasfiyesi, kaçak yapılaşmaların önüne geçilmesi konularında işbirliği yapıldı.

İşbirliği çerçevesinde, özel çevre koruma bölgelerinde kaçak yapı baskısı olmamakla birlikte, bu konudaki olası tehlikelerin önünü kesmek için valililerin bilgilendirilmesi, onların belediye başkanlarını ve diğer yerel yöneticileri daha yakın takibe almalarının sağlanması amaçlandı. Yetkililer, özel çevre koruma bölgelerinde imar planı yapma ve onaylama yetkisinin Özel Çevre Koruma Kurumuna ait olduğundan, uygulama yetkisi ve kaçak yapılaşmalarla mücadele görevini mahalli idarelerin üstlendiğini bildirdi.

Çalışmalar kapsamında özel çevre koruma bölgelerinin uydu görüntülerinin alınmaya başlandığı, gelecek dönemde başlanacak uygulamayla, özel çevre koruma bölgelerindeki fiziki değişimlerin, uydu yoluyla izleneceği, mevzuata aykırı uygulamalar hakkında yasal işlem yapılmasının sağlanacağı öğrenildi.
AA


Geri Dön