20 / 04 / 2024

Özel maden işletmeleri kurtuluşu TTK'da görüyor!

Özel maden işletmeleri kurtuluşu TTK'da görüyor!

" Torba kanun "la faaliyetlerini durdurarak işçilerin çıkışını vermeye başlayan maden işletmeleri, TTK'nın, 1 ton kömürü mal ettiği fiyatın yarısına kendi üretimlerini almasının sıkıntılarını çözebileceğini düşünüyor



Zonguldak'ta, 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"un getirdiği hükümlerin maliyetleri yüzde 50 oranında artırdığı gerekçesiyle faaliyetlerini durdurarak işçilerin çıkışını vermeye başlayan maden işletmeleri, TTK'nın, 1 ton kömürü mal ettiği fiyatın yarısına kendi üretimlerini almasını çözüm olarak görüyor.


AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, kurumun ticari maliyet ve ortalama satış fiyatları incelendiğinde 2004'te ton başına 296 liralık ticari maliyete karşın satış fiyatının 89 lira, 2009'da 370 liraya karşın 150 lira ve 2013'te ise 619 liraya karşın 194 lira olduğu görüldü.


Bu yıl için ton başına 640 lira ticari maliyete karşın 181 lira satış fiyatı programlanan taş kömürü kurumunda, giderlerdeki en büyük pay ortalama yüzde 60'ı aşan oranla işçilik oldu.


Söz konusu verileri göz önünde tutan özel kömür işletmeleri, ton başına 210 liralık maliyetlerine yasanın getirdiği yükü TTK'ya kömür satarak aşmak konusundaki taleplerinin kabul edilmesi için girişimlere başladı.


Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel sektör olarak işçi maaşlarının ve haklarının iyileştirilmesiyle ilgili hiçbir sıkıntılarının olmadığını söyledi.


Eşit koşullarda üretim yapmak istediklerini belirten Demir, "Soma'da üretilen kömür, ocağın ağzından devlet tarafından satın alıyor. Yapılan bu iyileştirmeler, Soma'daki işverene defaten ödenecek. Zonguldak'ta, Konya Ermenek'te, Kütahya Gediz'de ve Keşan'daki firmaların böyle bir hakkı yok" diye konuştu.


"İşçi sayısı 12 bine yükselir"


Demir, işçiye haklarının tamamını vermek istediklerini vurgulayarak şunları kaydetti:


"1 kalori kömürü TTK kaç liraya mal ediyorsa, yüzde 50 eksiğine kuruma satmaya hazırız. Böylece kurumun yaklaşık 400 milyon lira olan zararı da azalacaktır. TTK, özel sektör işletmelerinin ürettiği kömürü bu şartlarla almayı kabul etsin, işçiler üretime başlar, bugün 4 bin 600 olan işçi sayısı da  2015'te 12 bini bulur. Özel maden işletmeleri de 'torba kanun'un getirdiği hükümleri seve seve yerine getirir."


AA


Geri Dön