25 / 04 / 2024

Özel okula dönüşen dershaneler için teşvik ayrıntıları netleşti!

Özel okula dönüşen dershaneler için teşvik ayrıntıları netleşti!

Dershanelerin özel okula dönüşümünde arsa ve bina teşviklerinin ayrıntıları belli oldu. Mülkiyeti Hazine'ye ait olmakla birlikte binaların tamamı veya bir kısmı 10 yıla kadar kiralanabilecek.



Dershanelerin özel okula dönüşümünde arsa ve bina teşviklerinin ayrıntıları netleşti. Buna göre Hazine taşınmazları arasında bulunan arsalar, okul yapılması şartıyla 25 yıla kadar kiraya verilecek. Mülkiyeti Hazine'ye ait olmakla birlikte binaların tamamı veya bir kısmı pazarlık usulü ile 10 yıla kadar kiralanabilecek.


MÎLLÎ Eğitim ile Maliye bakanlıklarınca hazırlanan dershanelerin özel okula dönüşümünde arsa ve bina teşvik kriterleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme uyarınca özel okula dönüşüm taahhüdünde bulunan dershanelere 2 tür destek verilecek. Hazine taşınmazları üzerinde 25 yıla kadar irtifak hakkı kurulabilecek. Mülkiyeti Hazine'ye ait olan Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) tahsisli binaların tamamı veya bir kısmı pazarlık usulü ile 10 yıla kadar kiralanabilecek. 


1 EYLÜL SINIRI 


Dershane kurucularının, irtifak hakkı ve bina kiralama ihalelerine katılabilmeleri için 1 Eylül 2015'e kadar dönüşüm programında yer alması ve bu kapsamda özel okula dönüşüm taahhüdünde bulunmuş olması gerekiyor. İhalelere katılmak için dershanenin, 14 Mart 2014 tarihinden itibaren geriye dönük en az üç yıl süre, aynı gerçek kişi tarafından işletilmesi gerekecek. Dershane 

kurucusunun tüzel kişi olması halinde çoğunluk hisse itibarıyla aynı ortaklar tarafından işletiliyor olması da aranan şartlar arasında yer alıyor. 


İHALEYE BULUNULAN İLDE GİRİLEBİLECEK 


Her dershane kurucusu sadece dershanenin bulunduğu il sınırları içerisindeki ihalelere katılabilecek. îmar planında eğitim tesis alanı olarak ayrılmış taşınmazlar öncelikli olmak kaydıyla, taşınmazlardan yönetmelik kapsamında değerlendirilebilecek niteliktekiler tespit edilecek. Mimar ve mühendislerce de incelenecek taşınmazlardan uygun olanlar için ihale süreci başlatılacak. îrtifak hakkı tesisi bakımından 31 Aralık 2017, kiraya verilecek taşınmazlar için 31 Aralık 2018 tarihine kadar en geç altışar aylık periyotlar halinde ihaleye çıkılabilecek. MEB yetkilileri, dershane dönüşüm programındaki bin 534 kurumun ihalelere girme yeterliliğine sahip olduğunu bildirdi.


Habertürk 


Geri Dön