25 / 04 / 2024

Özgen Keskin'in hazırladığı kentsel dönüşüm projesi örnek gösterildi!

Özgen Keskin'in hazırladığı kentsel dönüşüm projesi örnek gösterildi!

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin 'in ekibiyle birlikte hazırladığı kentsel dönüşüm projesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 40 'tan fazla ilde başlatılan çalışmalara örnek gösterildi.




Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşümü, 36 bin binanın yıkılıp, 40 bin yeni ve dayanıklı binanın yapılacağı Yıldırım'dan başlatmıştı. Ülkemizin son aylarda en çok konuşulan konusu kentsel dönüşüm. Bu kadar konuşulmasının en önemli sebeplerinden birisi de hiç kuşkusuz ülkemizin birinci derecede deprem bölgesi olması.


Gölcük Depremi ile henüz yaralarını sarmaya çabaladığımız Van depremlerinin ardından kentsel dönüşüm çok daha acil ve çözülmesi gerekli sorunlar arasında yerini aldı. 


Bu konuda önemli bir bilinç yerleşmeye baslarken. Bursa kentsel dönüşüm çalışmalarına hız veren yegâne merkez oldu. Doğanbey gibi olumsuz örneklerin yanı sıra. Yıldırım Belediye Başkanı özgen Keskin in ekibiyle hazırladığı kentsel dönüşüm projesi ise bizzat Başbakan Erdoğan tarafından 40'tan fazla ilde başlatılan çalışmalara örnek gösterildi. 


Başbakan Erdoğan, tüm yurtta merak ve ilgi uyandıran kentsel dönüşümü. 36 bin binanın yıkılıp. 40 bin yeni ve dayanıklı binanın yapılacağı Yıldırım'dan başlattı, özgen Keskin, Başbakan ın ziyaretinden sonra kentsel dönüşümü ilk kez HTBursa ile konuştu. 


İşe nasıl ve nereden başladınız? 


Biz 2004'te göreve geldiğimizde Yıldırım'm gelecek 50 yılını planladık. Yıldırımın 50 yıllık m as ter planı çekmecemizde, biz bunu yaptık. Yıldırım'da üç ana baslık ortaya çıktı. Birisi tarihi kültürel miras ve kentsel dönüşüm. Biz önce ecdat yadigârlarına önem verip, hepsim restore ettik. Bir tek Cumalıkızık kaldı o da devam ediyor. Yani tarihi eserleri ayağa kaldırdık. Bu da bir çeşit kentsel dönüşüm. Osmanlı'nın ilk hastanesini yemden kullanılır hale getirdik. 


Kentsel donüsum konuşulduğunda sizin projelerinize hayal dendi. Şimdi ne durumdasınız? 

Kentsel dönüşüm ev yıkıp yenisini yapmak değil. Şu anda esas modelimiz, Sinandede kentsel dönüşüm. Vatandaşın cebinden tek kuruş çıkmadan her 37 bin liralık gecekondu değerine karşılık bir daire düştü. 37 bin liralık evlen şu an 230 bin liralık daire oldu. "Ver gecekondunu al daireni" dedik, hayal kuruyor dediler. 


Şimdi gıdın bakın, çalın zillerini neler söyleyecekler. Bu modeli söyledim hep Şehircilik Bakanıma. "Zordur olamaz lilan" dediler, simdi "Tamam bak bu model" diyorlar. Büyük projemiz 7 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm. 

Bursa'nm en riskli bölgelerinde yapacağız. Böylesi handikaplı bir yerde. Bu topluma kendimize adadık. Kimileri hayal kurar, kimileri gerçekleştirir. Biz hayal edip. gerçekleştiriyoruz. 



HaberTürk


Geri Dön