19 / 04 / 2024

Özgül Erdoğan:İnşaat ve emlakta kriz bitecek

Özgül Erdoğan:İnşaat ve emlakta kriz bitecek

Turyap Pazarlama Koordinatörü Özgül Erdoğan, "İnşaat ve emlakta 2009 yılının son aylarında kriz bitecek" dedi



İnşaat ve emlak sektöründe piyasaların hareketlendiğini ve fiyatların kıpırdanmaya başladığını söyleyen Turyap Pazarlama Koordinatörü Özgül Erdoğan, "İnşaat ve emlakta 2009 yılının son aylarında kriz bitecek" dedi. Erdoğan, içinde bulunulan dönemin konut alımı için cazip olduğunu belirtti

Koşullar satın alma için uygun
Turyap Pazarlama Koordinatörü Özgül Erdoğan, inşaat ve emlak sektörünün 2009 yılının son aylarında krizi bitireceğini söyledi. Piyasaların hareketlendiğini ve fiyatların kıpırdanmaya başladığını belirten Erdoğan, "Fiyatlar dibi görüp, yukarıya doğru kıpırdanmaya başladığına göre, artık alıcı adayları için en makul hareket, mevcut koşulların cazibesini kaçırmadan kendilerine yeni bir konut almaları olacak. Aksi takdirde pişman olacak konut alıcılarıyla karşüaşabiliriz" diye konuştu.

Tüketicinin bakışı değişti
Erdoğan, son 23 yılda emlak piyasasındaki gelişmeler sonucunda artık Türk insanının gayrimenkule bakış açısının kısmen de olsa değiştiğini söyledi. 2004-2005 yıllarındaki konut satışları için 'peynir-ekmek satar gibi' tabirinin doğru bir tanımlama olabileceğini dile getiren Erdoğan, "İhtiyacın ötesinde yatırım amaçlı olarak bu tür girişimlerde bulunan birçok insan vardı. Artık çoğu alıcı gayrimenkul yatırımının ticari mülk demek olduğu konusunda hemfikir hale geldi" dedi.

Bankalar hareketlilikte etkili
Özgül Erdoğan şöyle konuştu: "Öyle bir 2008-2009 geçirdik ki, bazı konut üreticileri stokları azaltmak uğruna zararına konut sattıklarını bile açıkladı. Ancak bu sancılı tablo 2009'un ikinci yarısında kısmen değişmeye başlıyor. Bunda tabii ki bankaların konut kredisi faizlerini eskiden olduğu gibi yüzde l'in altı seviyelere çekmiş olmasının katkısı çok büyük. Artık tüketici daha bilinçli. Ne tür gayrimenkule yatırım yapılıp yapılmaması gerektiğini bizzat tecrübe ederek öğrenmiş oldular."

Son fırsat olabilir
İçinde bulunulan dönemin, halen kirada olanların ihtiyaca yönelik konut satın almaları için son fırsat olduğunu vurgulayan Özgül Erdoğan, "Konut veya herhangi bir gayrimenkul satın alırken şu 3 kriter hiçbir zaman aynı dönemde olmayacaktır: Çok düşük faiz, çok fazla seçenek ve çok uygun fiyat. Amaç kâr etmek ise en doğru hareket, konutların yoğun satıldığı dönemde satm almak değil, çoğunluğun tersine hareket etmektir. Şu an yaşadığımız dönemdeki uygun fırsatlar kaçırmamalı" diye konuştu.

Birden fazla ev alma eğilimi var
Emlak yatırımcılarının konuttan daha çok ticari mülklere yöneldiğini belirten Turyap Pazarlama Koordinatörü Özgül Erdoğan, buna rağmen Türk insanının geleneksel olan gayrimenkul düşkünlüğü ve kendi evinde oturma alışkanlığı zihniyetiyle, bu tip cazip dönemlerde birden fazla konut alabildiğini söyledi. Erdoğan, istanbul'da son yıllarda yeni konut projelerinin Beylikdüzü, Bahçeşehir, Kemerburgaz, Göktürk, Sarıyer, Pendik, Çamlıca,
Zekeriyaköy, Kağıthane, Ümraniye, Çekmeköy, Acıbadem, Ataşehir, Kurtköy semtlerinde yoğunlaştığını sözlerine ekledi.

Sosyal ve ekonomik durum fiyatı etkiliyor
Özgül Erdoğan, Türkiye'de yaşanan siyasi-ekonomik-sosyolojik-psikolojik nedenlerle her 56 yıllık dönemde fiyatların maksimum-minimum seviyeleri yakaladığım dile getirdi. Erdoğan, "Rutin olarak yaşanan bu döngüye, kriz de maksimum katkıda bulundu, istanbul gibi büyük şehirlerde özellikle merkezi semtlerde yeni yapılan projelerde krizin etkisi fazla olmadı. Ancak merkezden uzaklaştıkça 100-200-250 bin TL'ye onlarca yeni projeden daire seçenekleri oluşturmak mümkün oldu" diye konuştu.
Posta


Geri Dön