28 / 03 / 2024

Özgül Holding'ten rüzgar enerji santraline 4 milyar euro kaynak!

Özgül Holding'ten rüzgar enerji santraline 4 milyar euro kaynak!

Enerjide yerli kaynaklara dönülmesi yatırımcıları harekete geçirdi. Özgül Holding Başkanı Özgül, "Nisandaki 4 milyar euroluk rüzgâr lisansının tamamı için kaynak hazır" dedi..



Türkiye'nin rüzgâr enerji santralinde (RES) en büyük lisansa sahip şirketi Özgül Holding, Nisan 2015'te yapılacak dev ihale için 4 milyar euroluk kaynak ayırdı. EPDK'nın nisan ayında yapacağı 3 bin megavatlık rüzgâr enerjisi santrali lisans ihalesi için hazırlıklarını tamamlayan şirkete, Körfez, ABD ve Kanada'dan çok sayıda yatırımcı, "Birlikte hareket edelim" önerisi getirdi. Türkiye'nin enerji üretiminde yönünü rüzgar, güneş ve nükleere çevirmesinin ardından enerjide büyük yatırım hamlelerinin gündeme geldiğini söyleyen Özgül Holding Başkanı Ömer Faruk Özgül, "Türkiye tarihi bir karar verdi. Artık rüzgâr ve güneşe dönmeye başladık. Bu nedenle yatırıma geçmeyen lisanslar iptal edilerek, gerçek yatırımcılara verilmeli. Nisanda yapılacak 3 bin megavatlık rüzgar lisansı ihalesinde 3 bin megavatlık teklif vereceğiz" dedi. 


ŞARTLAR ESNEMESİN 

7 yıldır 8 bin megavatlık lisansın ise boş beklediğini vurgulayan Özgül, "Bu lisansların hayata geçmeyenlerinin de iptal edilmesi gerekir" diye konuştu. RES'te şartların ağırlaştırıldığını belirten Özgül, şunları anlattı: "Sadece hazırlık için 40 milyon lira harcadık. Çünkü kriterler zorlaştı. Umarız bu şartlar esnetilmez." 


YATIRIMI ÇANTACI ENGELLİYOR

Türkiye'de 11 bin megavatlık rüzgâr enerjisi lisansı olduğunu, bunun sadece 3 binlik kısmının çalıştığını söyleyen Özgül, "Elinde lisans olan bazı yatırımcılar, iş yapmıyor, yapanı da engelliyor" dedi. Özgül, lisans alındıktan sonra yatırımın bitmesi için 5 yıllık bir sürenin olduğunu ama gerçek yatırımcının santrali en kötü şartlarda 3 yılda bitirebileceğini vurguladı. Şu an Türkiye'nin en büyük portföyünün kendilerinde olduğunu söyleyen Özgül, sözlerini şöyle sürdürdü: "3 bin 900 megavatlık başvurunun mali büyüklüğü 3.9 milyar euroya denk geliyor. Finans sıkıntımız yok. Dünyadaki en büyük yenilebilir iş geliştirme şirketiyiz. Şu anda 100 civarında ölçüm istasyonu kurduk. Bunun haricinde bin 400 megavat da güneş enerjisi başvurusu olacak." 


İbrahim Acar-Sabah


Geri Dön