29 / 03 / 2024

Özka İnşaat Cezayir'de 5 bin 500 konut inşa etti!

Özka İnşaat Cezayir'de 5 bin 500 konut inşa etti!

Cezayir pazarında yedi yıldır hizmet veren Özka İnşaat, üstlendiği projelerde bugüne kadar 5 bin 500 konutun inşasını tamamladı. Özka İnşaat Cezayir'de 450 milyon TL'lik yeni projeye başlayacaklarını belirtti.



Cezayir pazarında yedi yıldır hizmet veren Özka İnşaat, üstlendiği projelerde bugüne kadar 5 bin 500 konutun inşasını tamamladı. Halen proje değeri 450 milyon lira olan bir iş üzerine çalıştıkları bilgisini veren Özka İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Özbay, projenin 2017 yılı ortasında bitmesinin planlandığını ve tamamlanması ile birlikte Cezayir'de inşa ettikleri konut sayısının 10 bin 500'e çıkacağını kaydetti. 2017 sonrasında da yeni projelere devam etmek istediklerini söyleyen Özbay, "2020 ila 2025 yılları arasında çeşitli çalışmalarda yer almak istiyoruz. Yeni pazar arayışlarımız sürüyor. 

Konut dışında spesifik işlere de yönelmeyi planlıyoruz" dedi Cezayir'de faaliyete geçtikleri ilk yıllarda sosyal konut projelerine yöneldiklerini anlatan Sinan Özbay, bugün itibarıyla ülkede konut ihtiyacının oldukça fazla olduğunu dile getirdi. Özbay, Cezayir pazarına giriş yaptıkları 2008 yılında 2 bin 500 konut inşa ettiklerini bildirdi. Bu konutların akabinde üniversite projesi aldıklarını ileten Özbay, "2 bin 500 konut 70 milyon euro yaklaşık tutuyor. Bu konutlardan sonra üniversite işi aldık. Projelerin ikisini de 2011yılında bitirdik. 2011'in ortalarına doğru 3 bin konut işi daha aldık. Kur İnşaat ile beraber yarı yarıya ortak olarak projeyi yürüttük" dedi. 3 bin konutluk projenin cirosunun 100 milyon euro olduğunu söyleyen Özbay, "Şu anda projenin kabulleri yapüıyor" dedi. 


Firmanın 1980 yılı itibarıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Sinan Özbay, kurulduğu dönemlerde Milli Eğitim Bakanlığı, DSİ, emlak, konut işleri gibi alanlarda projeler yaptıklarını iletti. Rusya'nın ardından Cezayir'de de projeler yapmaya başladıklarını anlatan Özbay, şöyle devam etti: "Şu an Cezayir'de ciromuz oldukça arttı. Bu işlerle birlikte yıllık ciromuz yaklaşık 225 milyon liraya çıktı. Şu an yürüttüğümüz işlerin 2017'de tamamlanmasını öngörüyoruz. Yaptığımız proje yine konut işi. Etraftaki cami, sağlık ocağı ve okulları da biz yapacağız. İnsanların sosyalleşebileceği bir alan inşa ediyoruz."


 "Yüksek vergi, rekabet etmemizi zorlaştırıyor" 

Cezayir'de yaşadıkları sıkıntılara da değinen Sinan Özbay, "Türkiye'den gelen tam işlenmiş mamullere yüzde 30 vergi uygulanıyor. Bu yüksek vergi oranı, Cezayir'de Türk firmalarının rekabet etmesini çok zorlaştırıyor. Gümrük vergisinin üzerine bir de KDV ekleniyor. O zaman bu rakam yüzde 52'ye çıkıyor. Ancak Cezayirliler, hazır giyim ve tekstil ürünlerinde Türk firmalarını tercih ediyor. Bizden vazgeçmek istemiyorlar" dedi. Pazara girmek isteyen firmalara da önerilerde bulunan Özbay, "Yatırım yapmak isteyenler, mutlaka bölge firmalarıyla fikir alışverişinde bulunmalı" şeklinde konuştu. 


Dünya Ek


Geri Dön