26 / 04 / 2024

Özlem Çerçioğlu: Tarım arazilerini koruyacağız!

Özlem Çerçioğlu: Tarım arazilerini koruyacağız!

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi, Ekim ayından beridir görüştüğü Germencik'te Organize Tarım Alanı amaçlı nazım imar planı teklifini oy çokluğu ile ret etti.Çerçioğlu, birinci sınıf tarım arazilerine sanayi tesisi yapılmasına karşı olduğunu söyledi.



 Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Mart ayı ikinci toplantısında, 24 gündem maddesi görüşüldü. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu'nun yönettiği toplantıya, Belediye Meclisi Üyeleri Ziya Aksüt, Ahmet Aysan, Gürdal Yüzügüler, Himmet Çondur ve Ercan Atasoy, mazeretli olarak katılmadı.


KOMİSYON TEKLİFİ UYGUN BULMADI

Gündemin 11'inci maddesinde, Germencik Belediyesi'nin talebi üzerine Germencik'in Hıdırbeyli Mahallesi'nde kalan 15 ayrı parsel üzerinde, Organize Tarım Alanı amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı teklifi ele alındı. Organize Tarım Alanı amaçlı nazım imar planı teklifini değerlendiren İmar ve Bayındırlık Komisyonu, hazırladığı raporda, planlama alanının birinci sınıf tarım arazisi olduğunu ve üzerinde yaklaşık 750 incir ağacı bulunduğunu gerekçe göstererek teklifin uygun olmadığını açıkladı.


“MECLİSİN GÜCÜ YETİYORSA TESİSLERİ OSB'YE GÖTÜRELİM"

Rapor okunduktan sonra söz alan MHP Grup Sözcüsü ve Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın, 20 hektardan daha büyük arazinin Organize Tarım Alanı ilan edilebilindiğini hatırlatarak, konuşmasına başladı. İnşat halindeki süt tesisinin de içinde bulunduğu 18 hektar büyündeki arazinin Organize Tarım Alanı ilan edilmesi için bu arazi ile hemen üst kısmında yer alan Germencik Belediyesi'ne ait 60 hektar büyüklüğündeki araziyi birleştirdiklerini ifade eden Akın, incir ağaçlarının yer aldığı belediye arazisi üzerinde fabrika yapmak veya işletmek gibi bir talepleri olmadığının altını çizdi. Sadece süt tesisine ruhsat verilmesini istediklerini kaydeden Akın, Büyükşehir Belediye Meclisi'ne de yeni bir teklif sundu, "Germencik Belediyesi'nin yerini diğer araziden çıkaralım, 20 hektarı bulalım ve tesisin bir an önce önünü açalım. O tesis işletmeye açılsın" dedi.

Tesisin hizmete açılması ile bölgedeki süt ve süt ürünlerinin değerleneceğini, yaklaşık 400 kişinin de istihdam edileceğini vurgulayan Akın, "Bölgeye böyle bir yatırım gelmiştir ve binası karkas halinde kalmıştır, bir an önce buranın ruhsatı verilmelidir. İşletme sahibi, kırsal kalkınmadan da yararlanarak 7-8 milyon TL yatırım yapacak, yüzde 50 de hibe alacak" diye konuştu. Süt tesisinin açılacağı bölgede inceleme yapan Tarım Komisyonu'nun 750 incir ağacı kesileceğini iddia ederek Aydın gündemini meşgul ettiğini, bunu yapmasındaki nedeni anlayamadığını belirten Akın, "Sayın Özlem Çerçioğlu, 'Bu tesis kalksın Organize Sanayi Bölgesi'ne gitsin' diyor. Eğer yüce meclisin veya sizin gücünüz yetiyorsa oradaki diğer tesisleri de Organize Sanayi Bölgesi'ne götürelim" dedi.


“VİCDANIM EL VERMEDİ”

Akın'a cevap veren Tarım Komisyonu Başkanı CHP'li Üye Necmettin Ünüvar, yıllardır birinci sınıf verimli tarım alanlarının korunması için mücadele ettiğini söyledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın son çıkan yönetmeliğinde, "Bir ilçede Organize Sanayi Bölgesi (OSB) varsa birinci derece tarım alanları tahrip edilmez" yazdığını dile getiren Ünüvar, "Germencik'teki 750 tane ağacı yok etmeye vicdanım el vermedi. Başkanım biz kimseye art niyetli değiliz. Sorunu çözecek olan Germencik Belediye başkanımızdır. Tarım Komisyonu olarak '750 tane ağacı katledelim' dediğimiz zaman yetkililer ve basın her gün reklamımızı yaparlar. Bunda siyasi bakış aranmasına da üzülüyorum. Ben Germencik'e yıllardır hizmet etmiş birisiyim" diye konuştu.


"SANAYİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ"

Birinci sınıf tarım arazilerine sanayi tesisi yapılmasına karşı olduğunu belirten Başkan Özlem Çerçioğlu da, "Bizim topraklarımızı korumak gibi bir görevimiz var. Gelecek nesillere tarım topraklarını aktarmalıyız. Bu konuda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çok ciddi çalışmalar yapmaktadır. Yayınlanan kamu spotlarında sürekli birinci sınıf tarım arazilerinin korunacağı ifade ediliyor. Biz Aydınlılar olarak, kamu spotlarına inanıyoruz, tarım arazilerini korumalıyız. Elbette ki sanayicilerimizin de yanındayız. Gelsinler Aydın'a sanayi tesisi kursunlar, istihdam sağlasınlar. Biz, OSB'leri neden kuruyoruz. O zaman OSB'leri tüm Türkiye'de kaldıralım. Herkes tarım arazilerine tesislerini kursun" dedi.

Akın'ın inşaat halindeki süt tesisinin yakınlarında başka tesislerinde olduğunu hatırlattığı sözlerine de cevap veren Başkan Çerçioğlu, "Sayın Başkan, kötü örnek veriyor. Ama biz bu kötü örnekleri örnek olarak almayacağız. Zamanında bu tesislere kim izin vermişse o da yanlış yapmıştır. Bundan sonra bu mecliste tarım arazilerine sanayi tesisleri kurmak isteyen kim olursa olsun ben karşısındayım. Tarım arazilerini koruyacağız" diye konuştu.


"AMACIMIZ ÜZÜM YEMEKTİR BAĞCI DÖVMEK DEĞİLDİR"

Son olarak söz alan İncirliova Belediye Başkanı MHP'li Gürşat Kale ise, "Söylediklerinizin hepsinin altına sahsım ve grubum adına imza atarım. Burada konu başından sonuna kadar yanlış yaklaşımla yanlış bir noktaya geldi. Burada hazır halde tesis var. 30 Mart seçimlerinden önce yapılan tesis, milli bir servettir. Bu milli servetin mevcut kanunlara uygun hale gelebilmesi için, Organize Tarım Alanı olabilmesi için belediye, arazisini vermiştir. Kesinlikle burada ağaç kesme kastı, niyeti ve amacı yoktur. Amacımız üzüm yemektir bağcı dövmek değildir. Eğer bu konuda geçmişte yapılmış kusurlar varsa, kusurlarını düzeltmek kaydıyla bu işin değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz" 

şeklinde konuştu.


AK PARTİ ÇEKİMSER KALDI

Konuşmaların ardından, MHP'li üyelerin 'ret', CHP'li üyelerin ise 'evet' oyları ile Organize Tarım Alanı amaçlı 1/5000 ölçekli nazım imar planı teklifi ret edildi. AK Parti'li üyeler ise oylamada çekimser kaldı.


Aydın Hedef Gazetesi / EMRAH DİNÇER



Geri Dön