28 / 03 / 2024

Özsaya İnşaat'tan Halkalı'ya iki proje

Özsaya İnşaat'tan Halkalı'ya iki proje

İnşaat sektöründe 30 yıllık bir deneyime sahip olan ve Avrupa Konutları'nı marka haline getiren Özsaya İnşaat, önümüzdeki yıl aynı markayla Halkalı'da bin 100 konut daha inşa etmeye hazırlanıyor.



Özsaya İnşaat, bu yeni projeyi bir süre önce TOKİ'den ihale ile aldığı Halkalı'da eski polis lojmanlarının yer aldığı 82 bin metrekare arsa üzerinde gerçekleştirecek. Şirket, ayrıca Halkalı Avrupa Konutları bitişiğinde yine TOKİ'nin 53 dönüm arazisine alışveriş merkezi yapmayı planlıyor.

Yaklaşık 30 yıldır inşaat sektöründe yer alan ve alışveriş merkezleri, oteller inşa edip satan Özsaya İnşaat, `Avrupa Konutları' adıyla konutta marka yaratan ender şirketlerden birisi.

Avrupa Konutları'nın bin 368 daireden oluşan Halkalı projesini 2005 yılında hayata geçiren Özsaya İnşaat, bu projenin ardından Gaziosmanpaşa Kücükköy'de TEM Otoyolu'nun kenarında 3 bin 100 konuttan oluşan Avrupa Konutları TEM projesine başladı.

Özsaya İnşaat,  TOKİ  arazisinde kaynak geliştirme modeli ile inşa ettiği Avrupa Konutları TEM projesini Artaş ve Doğu girişimi ile ortak yürütüyor.

Özsaya İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Süleyman Çetinsaya yapıyor. Süleyman Çetinsaya'nın yönettiği yedi farklı şirket var. Konut, alışveriş merkezi ve otel yatırımı yapan bu şirketlerden ikisi turizm işi yapıyor. Şirketler şöyle sıralanıyor: Artaş İnşaat, Özsaya İnşaat, Pantur, Artur, Baymer, Öztaş, Bemay.

Çetinsaya, önümüzdeki yıl Avrupa Konutları markasıyla Halkalı'da bin 100 konut daha inşa etmeye hazırlanıyor. Avrupa Konutları Halkalı-2 adıyla gerçekleştirilecek olan bu proje, Gaziosmanpaşa ve Bahçeşehir'in ardından aynı marka ile İstanbul'da inşa edilen dördüncü proje olacak. Üç yılda toplam 8 bin 500 konut üreten Çetinsaya, sektörün geldiği noktada büyük oynamak gerektiğine inanıyor.

Özsaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ile şirketin önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini konuştuk.

Mortgage Market : Özsaya İnşaat hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

Süleyman Çetinsaya: Aşağı yukarı 30 yıldan beri inşaat sektöründeyiz. Ağırlıklı olarak yaptığımız işler alışveriş merkezleri ve konut... İnşaat şirketlerimiz üç konuda ihtisasa sahip: Alışveriş merkezi (AVM) yapımı, otel yapımı ve konut inşaatı. Şu ana kadar yedi tane otel yaptık. dört adet AVM yaptık. Biz müteahhitliğini yapıyoruz; taahhüt işlerimiz de var ama çok az. Son beş yılda, Halkalı'da TOKİ arazisinde yaklaşık bin 360 konutluk Avrupa Konutları-Halkalı projesini yaptık. İkinci büyük konut projemiz Avrupa Konutları-TEM ise 3 bin 100 dairelik. Sefaköy'de bitirip, geçen nisan ayında Armoni Park Alışveriş Merkezi'ni açtık. 1995 yılında açtığımız Carousel Alışveriş Merkezi var. Kayseri'de Kayseri Park AVM var. Bir AVM de yatırım-proje aşamasında. Biz, bu AVM'lere yüzde 25-50 arasında ortağız.

Ispartakule'de yeni bir projeden bahsettiniz...

Çetinsaya: Ispartakule'de ve Bahçeşehir'de projeler olacak. Devam eden villa inşaatlarımız da var. Proje aşamasında; bin 500-2 bin dairelik site var. İnşaat sektöründe kısa zamanda olağan şeyler olmuyor.

Avrupa Konutları-TEM projesinin biraz daha detaylarına girer misiniz?

Çetinsaya: Burası 36 blokluk toplam 3 bin 100 daireden oluşuyor. 63 ile 165 metrekare arasında değişen beş tip daire seçeneği mevcut. Burası 10 bin nüfuslu belde haline geliyor. Otoban kenarı. Giriş-çıkışı kolay. İş merkezlerine de yakın. Ulaşımı kolay. İnsanlar işinden evine geleceği sırada çok büyük trafik problemi yaşamak istemiyor. O yüzden de insanlar burayı tercih etti. Avrupa Konutları-TEM projemiz tuttu. İyi şekilde satış yapabiliyoruz. Tabii, burada mülk sahibi TOKİ. Biz işin organizasyonunu, müteahhitliğini yapıyoruz. Onun için burası İstanbul'un en güzel yerlerinden biri. Bu bölgede rakibimiz de yok. Ne fiyat, ne yer açısından rakip yok. Bloklar, 15, 16 ve 21 katlı. Bir de 28 katlı rezidans olacak. Rezidansın yapımına henüz başlamadık. Önümüzdeki Mart'ta sanırım TOKİ satışa çıkartmayı düşünüyor. Her satışın, her kampanyanın TOKİ'den onay almadan yapılması mümkün değil.

Küresel finansal krize rağmen Avrupa Konutları-TEM'de satışa çıktınız. Satışlar nasıl gidiyor?

Çetinsaya: Önceden kararlaştırılan tarihte, Ekim ayının ikinci haftası satışa çıktık. Küresel krize rağmen ertelemedik. Satışın ilk 3-4 günde bile 50 konut sattık. Bu iyi bir rakam. Talep iyi gidiyor. Toplamda 238 konut satışa sunuldu. Geçmiş arzlardan alamayanlar alıyor. "Ben şu bloktan alacağım" deyip ilgili bloğun satışa çıkmasını bekleyenler vardı, onlar alıyor. Bu projemiz Levent, Maslak'tan; Mahmutbey'e ve İSTOÇ'a kadar olan bölgeye hitap ediyor. İkitelli'den gelen çok yok. Rami'deki Kuru Gıda Sitesi'nden, Gaziosmanpaşa içinden, Tekstilkent'ten gelenler de var. İşi bu bölgede olup uzakta oturanlar alıyor. Gaziosmanpaşa bölgesinde oturup, bu bölgeden çıkmak istemeyenler de alıyor. Maslak-Levent bölgesinden bankacılardan talep var. Bahçeşehir'i seven insan zaten buradan almaz.

Siz, Avrupa Konutları-TEM projesinin teslimi konusunda ne söz vermiştiniz?

Çetinsaya: TOKİ'ye taahhüdümüz 40 ay. Projemizi 2007 Kasım ayında satışa sunduğumuz zaman 2009 Kasım'da teslim etmeyi taahhüt ediyoruz dedik. Her müşteriye de sözleşmede, 2008 Kasım ayında teslim edeceğimize söz verip satıyoruz. Fakat yine de Temmuz'a çekebilir miyiz diye gayret sarf ediyoruz. Satışımız; taahhüdümüz 24 ay. Ekim 2007 tarihinde ruhsat aldık, 24 aya teslim edeceğiz diye de sattık. ama şu anki hızla, 2009'un Temmuz-Ağustos aylarında da bitebilir. Bu projemizde, geçtiğimiz ekim ayının ortası itibariyle konutların yüzde 50'sini sattık. Bu da bir maliyet işi. İlk başta fiyatlandırma önemli. Müşteriye sunuş önemli, ekip önemli, hızlılık önemli. 3 bin 100 konut aynı anda teslim edilecek fakat biz şu anda dördüncü satış kampanyasına çıktık. Birinci kampanyada fiyat daha ucuzdu. 6-7 arz olabilir.

Avrupa Konutları-TEM projesi içerisinde yer alan rezidans projesini de kısaca anlatır mısınız?

Çetinsaya: Rezidansta 150 daire olacak. Orada metrekare fiyatları 3 bin 500 YTL'den başlar. TOKİ, her zaman YTL üzerinden fiyat belirler. TOKİ, fiyatları mümkün olduğunca asgaride tutmak istiyor.

Arsa stokunuz ne durumda?
Çetinsaya: Resneli Çiftliği'nde, Ispartakule'nin hemen arkasında, 1 milyon 750 bin metrekarelik arsamız var. 2010 ya da 2011 yılında yeni bir yerleşim bölgesi yaratacağız orada. TOKİ'nin 60 bin konut planladığı Kayabaşı'nın karşı yamacında burası. Ayrıca 3'üncü köprünün planlandığı söylenen lokasyonun da devamında. Şu anda Büyükçekmece'ye bağlı ancak yeni seçimlerde Başakşehir'e geçebilir. Bu arsanın 100'e yakın sahibi var. 1.5 yıl önce yüzde 25 pay üzerinden kat karşılığı anlaşma yaptık hak sahipleri ile. Şu anda uzakmış gibi ama İstanbul'da metro ve otobanlarla her yer yaklaşıyor artık birbirine. Bu proje için de yeni bir şirket kurmayı planlıyoruz.

"Halkalı'da TOKİ arazisine alışveriş merkezi yapacağız"

Siz hep TOKİ projelerinde yer alıyorsunuz... Ispartakule ve Bahçeşehir projeleri de TOKİ arazisinde mi?

Çetinsaya: Evet. Ispartakule'de TOKİ'nin çok arazisi var. Bahçeşehir'de de villa inşaatı yaptık, villalar bitti. TOKİ'ye aktardığımız kaynak, Halkalı projesi için 60 milyon dolar. Avrupa Konutları TEM projesi için de 200 milyon dolar civarı olacak. Bahçeşehir ve Ispartakule için hesapları tam çıkmadı. Bahçeşehir ve Ispartakule'de metrekare fiyatı 2 bin YTL civarı olacak. iki projeden, TOKİ'ye 260 milyon dolar aktarmış olacağız. TOKİ önemli işler yapıyor. Bugün TOKİ'nin 900 şantiyesi var. TOKİ, yakın zamanda 500 bin konuta çıkacak. TOKİ ayrıca, konutların yanında sağlık ocakları, cami, sosyal donatılar, spor alanları da yapıyor. Projeyi yaptın; okulu yok, sağlık ocağı yoksa olmaz ki. Ömür devam ettiği müddetçe bizim de projelerimiz devam edecek. Mesela; Halkalı Avrupa Konutları bitişiğinde yine TOKİ'nin 53 dönüm arazisine alışveriş merkezi yapacağız. Şu anda proje aşamasında. O bölgenin ihtiyacı olan bir proje... Bir yerin ihtiyacı olan projeleri yapmak lazım. Bu projeler artık yüksek maliyetlere yapılıyor. Mesela o AVM'nin maliyeti, 40 milyon dolar olacak. Arazi maliyeti ile birlikte bizim maliyetimiz 70 milyon dolar olacak. İstek var ki, gidiyoruz.

Avrupa Konutları adıyla yeni bir proje

Halkalı'da eski polis lojmanlarının bulunduğu arazi üzerine yapacağınız projeden söz eder miyiz?
Çetinsaya: Bu arsa 2-3 hafta kadar önce ihale edildi. Hasılat paylaşımı modeli ile Artaş-Güner İnşaat Konsorsiyumu olarak inşa edeceğiz. 82 bin metrekarelik arsada 1.5 emsal ile 123 bin metrekarelik inşaat yapacağız. Satışlarına Mart 2009'da başlamayı düşündüğümüz bin 100 kadar konut olacak. Arsanın üzerinde eskiden polis lojmanı olarak kullanılan 15 blok var. 10-15 güne kadar depremde zarar görmüş ve tahliye edilmiş blokların yıkımına başlıyoruz. Aşağı yukarı 90-100 milyon YTL civarında bir yatırım yaparız. Her türlü ödeme kolaylığını göstereceğimiz, fiyatları yine makul bir proje olacak.

Okhan Şentürk/Ekonomist

Geri Dön