28 / 03 / 2024

Özyeğin Üniversitesi Bitlis'e güneşli okullar sulu tarlalar projesini kurdu!

Özyeğin Üniversitesi Bitlis'e güneşli okullar sulu tarlalar projesini kurdu!

Hüsnü M. Özyeğin Vakfı ile Özyeğin Üniversitesi öncülüğünde yürütülen ve ANEL, IBM, Microsoft, Pearson ve YGA gibi firmaların desteklediği 'kırsal kalkınma projesi' çerçevesinde son derece sevindirici bir proje daha hayata geçirildi



Hüsnü M. Özyeğin Vakfı ile Özyeğin Üniversitesi öncülüğünde yürütülen ve ANEL, IBM, Microsoft, Pearson ve YGA gibi firmaların desteklediği 'kırsal kalkınma projesi' çerçevesinde son derece sevindirici bir proje daha hayata geçirildi.

'Güneşli Okullar, Sulu Tarlalar' ismini taşıyan proje ile birlikte, Bitlis'in Tatvan ilçesi Kavar Havzası'nda kurulu olan, 8 dersliğe sahip bir ilköğretim okulu artık ülkemizin belki de en yüksek teknolojilerinden birisine sahip okulu olma ünvanını taşıyor..

Şöyle ki, çatısına kurulan güneş panelleri ile hem elektrik üretilmeye, hem civar köylerdeki tarlaların sulaması yapılmaya başlanan okul, bunun yanında içinde uzaktan eğitim amaçlı kullanılması planlanan RoundTable (Yuvarlak Masa) adlı yeni bir teknolojinin bulunduğu teknokütüphaneye evsahipliği yapıyor.

Konumu ve yönü güneş enerjisinden en fazla faydalanılacak şekilde planlanan ve buna göre inşa edilen okul bu sayede kışın aldığı güneş ışınlarıyla kendi elektriğini üretirken, yaz aylarında da civar köylerdeki tarlaların sulanmasını sağlıyor. Çevresinde 6 Köy bulunan havzada mevcut sistemle 50-100 dönümlük bir alanda sulama yapılabiliyor. Üstelik 3.6 Kw’lık bir kapasiteye sahip olan ve aylık elektrik tüketiminde %40 tasarruf sağlayacağı ifade edilen sistemin, kapasite artırmaya ve yaygınlaştırılmaya da müsait olduğu vurgulanıyor.

Okulun teknokütüphanesi ise bilgisayar, projektör, ses sistemi gibi eğitime katkı sağlayacak tüm teknolojik alt yapıya sahip olmasının yanında, yeni bir teknoloji olan ve uzaktan eğitim amaçlı kullanılması planlan bir Yuvarlak Masa sistemi barındırıyor. Dahili 360 derece video kamera ile donatılmış bir telekonferans sistemi olan bu sistemle birlikte, Türkiye'nin herhangi bir noktasında yapılan bir oturum, interaktif olarak Türkiye'nin ve hatta dünyanın bir veya birkaç farklı noktasından aynı anda takip edilebiliyor.

Habertürk


Geri Dön