19 / 04 / 2024

Özyeğin Üniversitesi çevreye dost kampüs yapıyor!

Özyeğin Üniversitesi çevreye dost kampüs yapıyor!

Özyeğin Üniversitesi çekmeköy kampusu çevre dostu binalara yönelik uluslararası arenada kabul gören bir sertifika sistemi olan LEED sertifikasına sahip ilk Türk kampusu olacak



Akademik hayatını, ilk üç yıl Altunizade'de sürdüren Özyeğin Üniversitesi'nin yeni kampusu, çekmeköy - Alemdağ'da yapılıyor. Dünyanın önde gelen pek çok üniversitesinin kampus ve binalarını da tasarlayan RMJM firmasının doğal malzeme kullanarak tasarladığı kampusun tanımlayıcı unsurları ışık ve şeffaflık olacak. Esnek ve modüler bir anlayışla inşa edilen kampus, kaynak ve işletme maliyetlerinin ekonomik kullanımıyla sürdürülebilirlik konusunda bir örnek oluşturacak.

Fakülte binaları, araştırma laboratuvarları, öğrenci yurtlan, öğrenci merkezi, sosyal yaşam alanları ve spor alanlarıyla 100 bin metrekarelik alanda inşa edilen kampus, 3. köprünün de güzergahı üzerinde bulunuyor. Üniversitenin lisans öğrencileri 2011-2012 akademik yılı itibariyle yeni kampusta öğrenim görecek.

Özyeğin Üniversitesi çekmeköy kampusu çevre dostu binalara yönelik uluslararası arenada kabul gören bir sertifika sistemi olan LEED sertifikasına sahip ilk Türk kampusu olacak.
 
DOĞAL yaşam korunacak. Yeşil alan oranı yüzde 50'nin üzerinde olacak.
Günışığmdan en üst düzeyde faydalanılacak.
Yağmur suyu toplanarak tekrar kullanılacak.
Toplu taşıma imkanları oluşturularak bireysel araç kullanımı en aza indirgenecek.
Hibrit ve düşük emisyonlu araçların kullanımını teşvik etmek için, bu araçlara özel park yerleri ayrılacak.
Musluklardan toplanacak gri su arıtılarak sifonlarda kullanılacak.
Binadaki enerji sarfiyatı, akıllı bina otomasyon sistemleri ile gözlemlenecek.
Bazı inşaat, malzemelerinin yerel olması ve en azyüzde 2ft -oranında geri dönüştürülmüş içeriğe sahip olması şartı aranacak.
İç mekanlardaki yapı kimyasalları, insan sağlığına zararlı VOC (uçucu organik bileşik) içerikleri en az olanlardan tercih edilecek.
Isıtma ve aydınlatma sistemlerinde bireysel kontrole önem verilerek enerji tasarrufu yapılacak
Sabah Metropol


Geri Dön