18 / 04 / 2024

Pabuçdere Barajı tamamen kurudu!

Pabuçdere Barajı tamamen kurudu!

İstanbul barajlarındaki doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesi olan 16,31’e indi. Havadan yapılan çekimlerde Pabuçdere Barajı’nın tamamen kuruduğu görülürken, yakınındaki Kazandere Barajı su havzasında inekler ve koyunlar otluyor.



İstanbul barajlarındaki doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesi olan 16,31’e indi. Havadan yapılan çekimlerde Pabuçdere Barajı’nın tamamen kuruduğu görülürken, yakınındaki Kazandere Barajı su havzasında inekler ve koyunlar otluyor. Büyükçekmece Gölü’nde ise balık tutulan alanlar geniş düzlükler haline geldi. Barajlardaki suyun İstanbul’a en fazla 50 gün yetebileceği belirtiliyor.


İstanbul’da barajlar alarm veriyor. Kurak geçen kışın ardından yazın yağan yağmurların da barajlara etkisi olmadı. Yapılan ölçümler, barajlardaki su seviyesinin hızla düştüğünü gösteriyor. 13 Ağustos tarihinde yapılan ölçümlerde baraj doluluk oranları yüzde 18,41 iken dün bu oran son 10 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 16,16’ya geriledi. 2013 yılının Ağustos ayında baraj doluluk oranı yüzde 64,32’ydi.


Havadan yapılan çekimler, İstanbul’un kuzeyinde bulunan Papuçdere Barajı’nın tamamen kuruduğunu gözler önüne serdi. Su havzasında balık popülasyonu çok büyük ölçüde yok olurken, barajdaki su miktarı yüzde 0,55 seviyesinde bulunuyor. İstanbul’un yine kuzeyinde bulunan Kazandere Barajı’nda ise benzer görüntüler yaşanıyor. Bir ay önce yaklaşık yüzde 35,4 doluluk oranına sahip barajda şu andaki doluluk oranı sadece yüzde 9,17 olarak ölçüldü. Hızlı boşalmanın ardından su havzası ise küçük ve büyükbaş hayvanların otlatıldığı bir alan haline geldi. İstanbul’da yaşanan kuraklıktan en fazla etkilenen su havzalarından biri de Büyükçekmece Gölü oldu. Göl içindeki iki ay öncesine kadar kıyısından balık tutulan yerler tamamen kurudu. Su, kıyılardan yaklaşık 1 kilometre çekildi.


İSKİ tarafından yapılan ölçümlerde İstanbul’da yağan yağmurlardan sadece üç baraj küçük ölçeklerde fayda sağlayabildi. Ömerli Barajı temmuzda ortalama yüzde 11,05 oranında doluluğa sahipken şu anki doluluk oranı 15,71 olarak kayıtlara geçti. Elmalı Barajı’nda temmuzda doluluk oranı yüzde 32,09 olarak ölçülürken şu an doluluk oranı yüzde 38,11. Geçen ay doluluk oranı yüzde 18,09 olan Istırancalar’da da şu anki doluluk oranı yüzde 20,37 olarak ölçüldü. İstanbul’da günlük su tüketiminin geçen ayda günlük 2 milyon 738 metreküp olduğu bildirilirken, barajlardaki kalan su miktarıyla yapılan hesapla yaklaşık 50 günlük suyu kaldığı ortaya çıktı. Barajların ‘dip suyu’ olarak adlandırılan kullanılamayan kısmının hesaplamalarda toplamdan düşülmediği için aslında susuzluğa kalan sürenin çok daha kısa olabileceği belirtildi.


Zaman 


Geri Dön