19 / 03 / 2024

Pakistan, Türkiye'yi 'bedava arsa' ile yatırıma çağırıyor

Pakistan, Türkiye'yi 'bedava arsa' ile yatırıma çağırıyor

Pakistan, Pencap'ta Türk yatırımcılar için özel sanayi bölgesinde 225 hektar bedava arazi ayırdı



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Pakistan'a düzenlediği resmi ziyarette iki ülke arasındaki dostluk bağlarının ticarete dönüştürülmesine yönelik ciddi adımlar Pakistan, yatırım yapmayı düşünen Türk firmalar için ülkenin en büyük eyalati Pencap'ta bedava arazi veriyor. Pencap Eyaleti Başbakanı Nawaz Sherif, Türk yatırımcılar için özel sanayi bölgesi olarak 225 hektarlık arazi ayrıldığını söyledi. İki ülke arasındaki ticareti geliştirmek amacıyla Faisalabad Sanayi Bölgesi Geliştirme ve İdare Şirketi Başkanı Asim Kurshid ile TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete ön anlaşma imzaladılar. Ülkede yaklaşık 16 Türk firması faaliyet gösteriyor.
Cumhurbaşkanı Gül, İslamabad'daki Pakistan-Türkiye CEO Forumu'nda yaptığı konuşmada, bu ülkede bütün yatırımcılara eşit davranıldığını ancak Türklerin pozitif ayrımcılığa bile uğrayabildiklerini kaydetti.

Doğuş Makina'dan dev yatırım
Bu arada firmalar arasında yatırım anlaşmaları da yapıldı. Pakistan'da üç adet hayvan kesimhanesi kurmayı planlayan Doğuş Makina,  ilk etapta 55 milyon dolar yatırım yapacak. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Özsözen, yaklaşık 30 milyon ailenin tarım ve hayvancılıkla geçindiğini ancak kesim işinin sağlıklı koşullarda yapılmadığı için ihracat yapılamadığını kaydetti. Kesimhanelerde islami ve modern kesim yapılacağını belirten Özsözen, "15 saniyede 1 ton sığır el değmeden kesiliyor, yüzülüyor, soğuk hava deposuna gidiyor. Hayvan acı çekmiyor. Bu sayede 20 bin tonluk et ihracatları 200 bin tona çıkacak" dedi. Türkiye'de etin kilosu 14 dolar iken Pakistan'da iki dolar olduğuna dikkat çeken Özsözen, bu ülkedeki etlerin organik olduğunu da sözlerine ekledi.
Öte yandan firmalar arası ikili görüşmelere katılan Ataseven İnşaat ve Ticaret de, Pakistan'ın Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) olarak adlandırılabilecek NFRD (National Foundation for Resource Development) ile ortaklık anlaşması imzaladı. NFRD, Ataseven ile birlikte enerji, ticaret ve inşaat alanlarında faaliyet gösterecek. Kuruluşlar, 90 milyon dolarlık yatırımla Pakistan'ın beş kentinde kriminal polis laboratuvarları kuracak. Ortaklığın projeleri arasında 720 megawatlık hidroelektrik, 120 megawatlık rüzgâr ve 50 megawatlık güneş santralı kurmak da var.

İşadamları ne istiyor?
Türk işadamları Pakistan ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi için iki ülkeden başlıca şu taleplerde bulunuyor:
* Türk Eximbank'ı Türkiye'den mal alacak firmalara kredi versin
* İki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakeleri başlasın
* Kara taşımacılığı için gereken anlaşmalar imzalasın
* THY, Lahor'a direkt sefer düzenlesin
* Türk bankalarından gelen teminat mektupları kabul edilsin
* Ziraat Bankası'nın Karaçi'deki temsilciliğinin şubeye dönüştürülmesi için gereken koşullar yumuşatılsın. (Radikal)
Radikal


Geri Dön