26 / 04 / 2024

Pakistan'daki evler kerpiçten olmasına rağmen yıkılmıyor

Pakistan'daki evler kerpiçten olmasına rağmen yıkılmıyor

Pakistan'ın Belucistan eyaletinde bulunan ve 25 bin kişinin yaşadığı Dalbandin şehri, 7.4 büyüklüğündeki depremde kerpiçten olmasına rağmen hiçbir evin yıkılmayışının şaşkınlığını yaşıyor



Pakistan'ın Belucistan eyaletinde bulunan ve 25 bin kişinin yaşadığı Dalbandin şehri, 7.4 büyüklüğündeki depremde kerpiçten olmasına rağmen hiçbir evin yıkılmayışının şaşkınlığını yaşıyor. Deprem haberini aldıktan sonra Sind eyaletindeki Dadu şehrinden Türk Kızılay yetkilileri ile birlikte yola çıkıyoruz ve Dalbandin'e 20 saatlik bir yolculuktan sonra varıyoruz.

KIZILAY BİZDEN DE HIZLI çIKTI

Kentte hayat normal akışı içinde devam ediyor. Deprem olduğuna işaret tek şey ise yıkılmış bahçe duvarları. Bölgeye ilk gelen yardım kuruluşunun Türk Kızılay'ı olduğunu öğreniyoruz. Bizden önce kente gelen Türk Kızılay'ından Muammer Utabey, hasar tespitini yaptıklarını ve bölge genelinde 350 evin hasarlı olduğunu, sadece bahçe duvarlarının yıkık olduğunu söylüyor. Utabey, 'Depremi biz de buraya 500 kilometre mesafedeki Dera Murat Cemali'de hissettik. Bu şiddette bir depremin merkez üssünde hiç yaralı ve ölü olmaması olayın sevindirici tarafı' diyor. Dalbandin'e 1500 kilometre mesafede bulunan Karaçi kentinde bile hissedilen depremde can kaybı olmamasını yöre halkı, 'Allah'ın bir lütfu' olarak değerlendiriyor. Evinin duvarı yıkılan Ekber Bukti deprem anını, 'Gece yarısı önce köpekler havlamaya başladı. Birkaç dakika sonra ise bir uğultuyla beraber sallanmaya başladık. çoluk çocuk herkes dışarıya koştuk. Deprem bittiğinde çok şükür evimiz yerindeydi' diye anlatıyor. Afganistan-İran sınırında, çöl ortasında kurulan kentin en yüksek yeri olan su deposunda polisler 24 saat deprem nöbeti tutuyorlar. Eğer bir daha deprem olursa havaya ateş açarak insanlara haber vereceklerini söylüyorlar.
Sabah/İlhami Yıldırım


Geri Dön