26 / 04 / 2024

Panayia İsodion Kilisesi restore edildi!

Panayia İsodion Kilisesi restore edildi!

Panayia İsodion Kilisesi, patlamadan önceki halinden daha görkemli bir yapıya dönüştü



Rum Ortodoks Patrikhanesi tarafından restore edilerek açılan Panayia İsodion Kilisesi, patlamadan önceki halinden daha görkemli bir yapıya dönüştü. Tarihi kilise, Galatasaray'daki Emir Nevruz Çıkmazı'nda yer alıyor. Çeşitli işlevli yapıların olduğu geniş bir avlu içerisindedir. 1804 yılında Padişah 3. Selim'in fermanıyla temelden inşa edilen Panayia, Hz. İsa'nın annesi Meryem'in, Doğu kiliselerinde kullanılan adı.

BEYOĞLU'ndaki İngiliz Konsolosluğu'nda 2003 yılında patlayan bomba nedeniyle bölgedeki binalar birer harabeye dönmüş, Rum Ortodoks Panayia Isodion Kilisesi de patlamanın şiddetiyle büyük hasar görmüştü. Bombalı saldırı sırasında kilisenin bütün camları patlamış, dış cephesi zarar görmüş, çatısı yerinden oynamıştı. Kullanılamaz hale gelen kilise onarıma alındı. Kilisenin restorasyonu 4 aşamadan oluştu.

Patlamanın şiddetiyle yerinden kayan çatının onarımıyla işe başlandı. Çatıdan içeriye su sızdığı için kilisenin zemini de ağır zarar görmüştü. Çatının kiremitleri aktarıldı, zemin döşemesi yenilendi. Taşıyıcı kolonların dördünde güçlendirme yapıldı. Kilisedeki ikonolar üzerindeki mum ve kandil nedeniyle oluşan isler temizlendi.

MASRAFLAR PATRİKHANEDEN

Kilisenin çevre düzenlemesi de binanın özelliklerine uygun şekilde yenilendi. 1 milyon 400 bin euroya mal olan restorasyon, 2 yılda tamamlandı. Restorasyonun maliyetini Rum Ortodoks Patrikhanesi ve hayırseverler karşıladı. Kilise, önceki gün Rum Ortodoks Patriği Bartholomeus'un katıldığı bir ayinle yeniden açıldı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayine Yunanistan'ın İstanbul Konsolosu Vasileios Bornovas'ın da katıldı. Ayinde bir konuşma yapan Patrik Bartholomeos, "Bu kilisenin restorasyonu ve bugünkü tören, bizim buradaki tarihimizin ve varlığımızın devam ettiğinin bir göstergesidir" dedi.
HaberTürk/Tülay Şubatlı


Geri Dön