23 / 04 / 2024

Paris'te Yunus Emre Vakfı tartışması

Paris'te Yunus Emre Vakfı tartışması

Paris Champs Elysees Bulvarı'ndaki Paris Turizm Müşavirliği Ofisi'nin "Yunus Emre Kültür Merkezi Vakfı"na dönüştürülmesi kararı, Kültür Bakanlığı'nı, Dışişleri ve Maliye bakanlıklarıyla karşı karşıya getirdi



DIŞİŞLERİ Bakanlığı, Paris Turizm Müşavirliği Ofisi'nin Yunus Emre Kültür Merkezi Vakfı'na dönüştürülmesini önerdi. Öneriyi inceleyen Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü de, Dışişleri'ne gönderdiği 3 Kasım 2009 tarihli yazıyla bu isteğe olumlu yanıt verdi.

Tanıtım için gerekli

Bakanlık, "Paris'te açılması planlanan Yunus Emre Kültür Merkezi'nin hizmet gereksinimleri için Champs-Elysees No: 102 adresinde bulunan ve Paris Büyükelçiliği Tanıtma ve Kültür Müşavirliği'nce kullanılmakta olan mekânın Yunus Emre Vakfı'na devri bakanlığımızca uygun görülmüştür" dedi.
Ancak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bu karara itirazı var. Konuyla ilgili kendilerinden görüş alınmadığını belirten Günay şunları söyledi: "Ben, ofisimizin Yunus Emre Vakfı'na devredilmesine karşı olduğumu, iki oda bir salondan oluşan bu mekânın vakıf merkezi için yeterli ve uygun olmadığını, bu nedenle de vakfa devretmeyeceğimizi Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile Yunus Emre Vakfı Başkanlığı'na dün (önceki  gün) gönderdiğim bir yazıyla bildirdim. Bu mekan tam 40 yıldır bize tahsis edilmiştir. Fransa'dan Türkiye'ye 1 milyona yakın turist gelmektedir. Türkiye'nin tanıtımı için çok önemli bir konuma sahip olan bu turizm ofisini boşaltmamızın söz konusu olmadığını bildirdim."

Eski bina var

Günay şöyle devam etti: "Paris'te, geçtiğimiz temmuz ayında Yunus Emre Kültür Merkezi olabileceği düşünülen eski Paris Başkonsolosluğu binasını ziyaret ettim. Bina, makul bir restorasyonla düzenlendikten sonra vakıf için hem konukevi hem toplantı salonu hem de karşılama merkezi olacak büyüklükte. Bu binanın tamiri bitinceye kadar eğer isteniyorsa, Yunus Emre Vakfı, turizm ofisimizin alt kattaki girişini geçici bir irtibat bürosu olarak kullanabilir."
Turizm Müşavirliği Ofisi'nin Yunus Emre Vakfı'na dönüştürülmesi fikrinin, Paris Turizm Müşavirliği Kültür ve Tanıtma Ataşe Yardımcısı Hasan Yavuz'dan çıktığı belirtildi. Hasan Yavuz, daha önce eski başkonsolosluk binası için yaptığı öneriyi, bu kez görev süresi bittiği için geçen hafta Ankara'ya dönen Büyükelçi Osman Korutürk'e götürdü. Korutürk de, Turizm ve Tanıtma Ofisi'nin Yunus Emre Vakıf Merkezi olabileceği yönünde görüş bildirdi.

40'ıncı yılını kutladı

GeçtİĞİMİz 12 Kasım'da 40'ıncı açılış yılı kutlanan Fransa'nın dünyaca ünlü Champs Elysees Bulvarı'ndaki Turizm ve Tanıtma Bürosu, aynı zamanda Türkiye'nin dünyadaki en prestijli tanıtım mekânlarından. Paris Turizm ve Tanıtma Müşvarliği Ofisi, Türkiye'nin eski Paris büyükelçilerinden Hasan Esat Işık ile eski Kültür ve Tanıtma müşavirlerinden Mukadder Sezgin'in uğraşları sonunda satın alınarak, Türkiye'ye kazandırılmıştı. ASALA militanları 1979 yılında Müşavir  Yılmaz Çolpan'ı bu büronun önünde öldürmüştü.
Muammer ELVEREN/Hürriyet


Geri Dön