24 / 04 / 2024

Parselasyon kaç türe ayrılır?

Parselasyon kaç türe ayrılır?

Parselasyon ham araziyi imar parseline dönüştürme işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Parselasyon işleminin amacı nedir ve parselasyon kaç türe ayrılır sorularının cevapları haberimizin içinde yer alıyor..



Parselasyon işleminin amacı düzenli bir kentleşme sağlanması ve plan dahilindeki araziyi imar planına uygun hale getirmektir. Parselasyon işlemleri sırayla ifraz, tevhit ve tahsis uygulamalarından geçer.


Parselasyon kaç türe ayrılır?


1. İsteğe bağlı parselasyon


Bu parselasyon türü vatandaşların kendi tercihi olarak gerçekleşir. Kişi parselasyon hazırlıklarını kendi yürütür ve idareye başvurur. İdare tarafından parselasyon düzenlemesi sağlanır. Bu işlemde bütün maliklerin onayı gereklidir. Gelişme ve yerleşim alanlarının ikisinde de yapılır.


2. Zorunlu parselasyon


Bu perselasyon türünde ise maliklerin kendi isteği bulunmaz. Doğal afetle mücadele ya da imar planı uygulamarında karşımıza çıkan bu parselasyon türünde kamusal gereksinimler önemlidir. Kadastral mülkiyet sonrasında birleştirme ve şekillendirme evreleri tamamlandıktan sonra maliklere eşit şekilde bir şekilde dağıtılması zorunlu parselasyondur.



Peki imar planı uygulanırken nelere uyulmalıdır?


- Parselasyon sadece imar sınırları içerisinde kalan taşınmazlara uygulanır.


- Arazi imar planlarına ve imar mevzuatlarına göre uygun bir hale getirilir.


- Maliklerin rızası bağlayıcı değildir.


- Taşınmazlar konusunda özel-kamu ayrımı yapılmaz


- Taşınmazlar üzerindeki binalar da etkilenir. 




Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön