28 / 03 / 2024

Parselden geçiş hakkı!

Parselden geçiş hakkı!

Yolu olmayan parsel üzerinde yapı yapılabilir mi? Böyle bir alanda yapı yapılabilmesi için parselden geçiş hakkının alınması gerekiyor. Peki, geçit hakkı nedir? Nasıl alınır? İşte yanıtı...



Parselden geçiş hakkı!

Yolu olmayan parsel üzerinde yapı yapılabilmesi için komşu maliklerden bir bedel karşılığında geçit hakkı isteyebiliyor.


Medeni Kanun kapsamında düzenlenen geçit hakkı, yol durumuna göre en uygun düşen komşuya karşı ve daha sonra bundan en az zarar görecek olana karşı kullanılıyor.


Geçit hakları

a. Zorunlu geçit

MADDE 747.- Taşınmazından genel yola çıkmak için yeterli geçidi bulunmayan malik, tam bir bedel karşılığında bir geçit hakkı tanınmasını komşularından isteyebilir.


Bu hak, ilk önce kendisinden bu geçidin istenmesi önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun düşen komşuya karşı ve daha sonra bundan en az zarar görecek olana karşı kullanılır.


Zorunlu geçit iki tarafın menfaati gözetilerek belirlenir.


b. Diğer geçit hakları

MADDE 748.- Taşınmaz malikinin taşınmazını işletme veya iyileştirme ya da taşınmazı üzerinde yapı yapma amacıyla komşu taşınmaza geçici olarak girme hakkı ile tarla yolu, hayvan sulama yolu, kış geçidi, tomruk kaydırma yolu ve oluğu ve bunlara benzer diğer geçitler özel kanun hükümlerine tabidir.


Özel kanun hükmü yoksa yerel âdet uygulanır.

Doğrudan doğruya kanundan kaynaklanan geçit hakları, tapu kütüğüne tescil edilmeksizin doğar. Ancak, bunlardan sürekli nitelikte olanlar beyanlar sütununda gösterilir.


Geçit hakkı nedir?



Geri Dön