26 / 04 / 2024

Parseller ada haline dönüşsün!

Parseller ada haline dönüşsün!

AYAMDER Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş, kentsel dönüşüm planları ile ilgili görüşlerini paylaştı. Vursavuş, dönüşümün parsel bazında değil, ada bazında yapılması gerektiğini söyledi.



Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş, kentsel dönüşüm uygulamaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Vursavuş, kentsel dönüşümde uzun vadeli planlamadan yoksun uygulamaların, çok ciddi sorunlara yol açacağını vurguladı.


Öellikle imar açısından oturmuş şehrin eski mahallelerindeki dönüşümlerle, parsel bazında değil, ada bazında dönüşüm yapılması gerektiğini söyleyen Vursavuş, eski yerleşim yerlerinde, kentsel dönüşüm için belediyelerin devreye girmesi gerektiğini belirtti.


Vursavuş, "Belediyelerin parselleri, ada haline dönüştürmesi gerekiyor. Adana'da belediyeler bu riskin altına girmediler ve aslında kente de bu anlamda zarar verdiler. Parsel bazında dönüşüm şehre nefes aldırmayacak hatalı bir dönüşüm oluyor. Şuan çok fark etmediğimiz bu durumun sıkıntılarını ilerleyen zamanlarda hep birlikte göreceğiz'' şeklinde konuştu.


Adana kent merkezinde eski binaların önlerinde ortalama onar ağaç olduğunu açıklayan Vursavuş, kentsel dönüşüm ilan edilen binaların arazilerindeki her metrekareyi değerlendirmek isteyen bir anlayışın geliştiğine dikkat çekti. 


Kentsel dönüşümün sadece eskiyen binaların yenilenmesi olmadığını ifade eden Vursavuş, ''Kentsel dönüşüm eski mahalle alışkanlıklarını da yaşatan bir anlayışla ele alınkünse de eski yerleşimlerde dikkat edilmeyen ve zamanla sıkıntılar yaşatan konularında bu vesile ile düzeltildiği bir süreç olmalı. Ama maalesef Adana'da biz bunu kaçırıyoruz. Belediyeler bir an önce konuya müdahil olmalı sektör temsilcilerinin de görüşlerini alarak yapılan hataları düzeltmeli'' dedi.


Kent merkezinde dönüşüm yapılacak mahallelerde zorunlu olarak "katlı otopark" alanlarının da yaratılması gerektiğini belirten Vursavuş, "Günümüzde her evde birden fazla araba mevcut. Eğer katlı otoparklar sağlanmazsa trafikte çok büyük sıkışıklıklar yaşanır. İnsanlar arasında önemli sorunlar, olaylar çıkabilir. Kentsel dönüşüm, insanların çilesine dönüşmemeli. Planlamalar yapılırken, kararlar sektör temsilcileriyle görüşülerek alınmalıdır" ifadelerini kullandı.



Dünya


Geri Dön