25 / 04 / 2024

Partilerin seçim vaatlerine Müteahhitlik Hizmet Yasası eklenmeli!

Partilerin seçim vaatlerine Müteahhitlik Hizmet Yasası eklenmeli!

27 AB ülkesinde toplam 80 bin Müteahhit varken, Türkiye'de 300 bini aşkın müteahhittin olması ve her geçen gün bu sayının artması, Türkiye’de Müteahhit enflasyonu olduğunu göstermektedir. Siyasi partiler, bu sorunu fark etmelidir.



Müteahhit enflasyonun temel nedeni, Müteahhitliğin kurumsal bir yapıda denetim altına alınmaması ve yeterli sermaye gücünü sahip olan veya olmayan girişimcilerin, istediği gibi müteahhitlik yapmasıdır. ANİMDER olarak, ülkemizde faaliyet gösteren yaklaşık 300 bini aşkın Müteahhitten en az 100 binini, teknik ve finansal kapasite açısından, yeterli olmadığına inanıyoruz. Nitelikli olmayan firmaların sektörde iş yapması, can ve mal güvenliğini de tehdit etmektedir. Sektörde ‘çürük elma’ olarak gördüğümüz bu firmalar, nitelikli insan kaynağı istihdam etmeyerek, piyasanın verimliliğine de ciddi zarar vermektedir.


Bugün hala, 1 dairenin, 2 ya da 3 kişiye satan sözde Müteahhitlerin, adli ceza almalarına karşın, yine iş yapabildiğini, denetimsiz ve düzensiz projelerde, çok sayıda can ve mal kayıplarının yaşandığını görmekteyiz. İşini hakkıyla yapan Müteahhit ile aşırı kar hırsıyla halkımızı mağdur eden müteahhitlerin, kanun çerçevesinde birbirinden ayrılması gerekmektedir. 


Ankara İnşaat Müteahhitleri (ANİMDER) olarak bizler, Müteahhitlik sektörünün gözlerden kaçan çok önemli sorunları olduğunu kamuoyuna hatırlatmakta yarar görüyoruz.  Sektördeki yapısal sorunun aşılması için, TBMM’den yasa çıkması gerekmektedir. Bunu yapacak olanda, siyasi partilerdir. Siyasi Partiler, teknik ve finansal kapasitesi yeterli olmayan firmaların temizleneceği ve İnşaat ve Müteahhitlik sektörüne, yeni standartlar getirileceği sözünü, kamuoyuna vermelidirler.


Ömer Baki Yazıcı

Ankara İnşaat Müteahhitleri Derneği (ANİMDER) Başkanı



Geri Dön