20 / 04 / 2024

Pasif ev ile doğalgaz faturası düşürülebilir!

Pasif ev ile doğalgaz faturası düşürülebilir!

Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) Başkanı Tuğba Salman Gürcan, "pasif ev" standardı ile doğalgaz faturalarının 5'te 1'e düşebileceğini söyledi.



Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) Başkanı Tuğba Salman Gürcan, "pasif ev" standardı ile doğalgaz faturalarının 5'te 1'e düşebileceğini söyledi.  Pasif evlerin enerjide en az yüzde 80 tasarruf sağladığını belirten Gürcan, "Pasif ev, en üst düzeyde enerji verimliliği sağlayan bir yapı standartıdır. Almanya'da Pasif Ev Enstitüsü tarafından geliştirilen bu standart, 1991 yılından bu yana dünyada uygulanıyor. Bu standart ile bir hanenin aylık ısıtma ya da soğutma giderini, 300 TL'den 50 TL'ye çekmek mümkün. İklimine göre bu maliyet daha da düşürülebilir." dedi. Türkiye'nin en büyük yerli gazbeton üreticisi AKG Gazbeton, 2014 yılında başladığı "Tasarımın Binbir Yüzü" seminerlerinin dördüncüsünde, pasif ev standartlın gazeteciler, sektör paydaşları ve İzmirlilerle buluşturdu. "Enerjide Pasif, Konforda Aktif Geleceğin Yapıları" başlıklı semineri. SEPEV Başkanı ve Ekho Mimarlık'ın kurucusu Gürcan ile Gaziantep Büyükşchir Belediyesi Yeşil Bina Uzmanı Seda Müftüoğlu Güleç verdi. 


MİMAR İHTİYACI 

Mimar Tuğba Salman Gürcan. Türkiye'nin pasif ev standartıyla tanışıklığının çok yeni olduğunu belirterek, "Özellikle kamunun ilgisi büyük, çünkü Avrupa Birliği (AB) hedefleri tetikleyici bir unsur. Bugün dünya genelinde pasif ev standartına göre inşa edilmiş ev sayısı 50 binden fazla. Türkiye'de ise 10'u geçmiyor ancak Türkiye'nin bu alanda önemli bir geleceği ve katedeceği yolu var. Bu nedenle de bu alanda çalışacak mimar ve mühendise ihtiyaç var. AKG Gazbeton gibi çözüm ortaklarımızın sağladığı fırsatlarla kendimizi, SEPEV'i ve pasif ev standartlın anlatma şansı buluyoruz." şeklinde konuştu. Müftüoğlu, ise pasif ev standartının  İzmir  ve Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkıya dikkat çekerek. İzmir'de 700 binden fazla evin elden geçirilmesinin gündeme geldiğini hatırlattı. 


Dokuz Sütun 


Geri Dön