19 / 04 / 2024

Patent sahibi firmalara 280 OSB'de 2 bin arsa ayrıldı!

Patent sahibi firmalara 280 OSB'de 2 bin arsa ayrıldı!

Milyarlarca liralık cironun döndüğü ve yaklaşık 1.8 milyon kişinin istihdam edildiği OSB'lerde katma değer yaratan firmalara arsa kolaylığı geliyor. Patent sahibi firmalara 280 OSB'de 2 bin arsa ayrıldı




Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 95'ini küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) oluşturuluyor. Bu işletmelerin büyük bir kısmı geçmişte kentlerin dar sokaklarında küçük atölye denilebilecek tarzdaki yerlerde faaliyet gösteriyordu. Ancak 1980'li yıllarda organize sanayi bölgelerinin (OSB) yaygınlaşmasıyla birlikte buralarda iş yapmaya başladılar. Bugün ise dünyaya rol model olan OSB'lerde yer bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Yeni hedef bu bölgelerdeki katma değeri artırmak. Bu kapsamda yeni uygulamalar da gündeme geliyor. 


ARAZİ ÖNCELİĞİ VERİLECEK 

Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni proje kapsamında yüksek katma değerli üretim gerçekleştiren veya sektöründe patent sahibi olan şirketlere OSB'lerde arazi önceliği sağlanacak. Yapılan çalışma kapsamında patent sahibi firmalar için Türkiye'deki 280 OSB'de 2 bin özel arsa ayrılacak. 


DOLULUK YÜZDE 82 

Doluluk oranı yüzde 82 olan OSB'lerin Türkiye'deki toplam alanları ise 69 bin 200 hektar. Toplam parsel sayısı ise 51 bin 394'e ulaştı. Bu parsellerin 36 bini tahsis edilmiş durumda. En fazla OSB bulunan illerin başında 18 ile  İzmir  gelirken, onu 13 ile Bursa takip ediyor. OSB'lerin Türkiye genelinde yarattığı toplam istihdam ise 1 milyon kişiye ulaşıyor. Hedefler arasında seçilecek 10 OSB'nin sadece ileri teknoloji üreten bir yapıya dönüştürülerek özel teşvikler verilmesi yer alıyor. Arsa teşvikinin yanı sıra Türk sanayisini yüksek teknonolojiye taşıyacak olan patentli üretime KDV indirimi de uygulamaya başlandı. Yeni dönemde patentli üretim yapan şirketlerden yüzde 50 daha az vergi alınacak. 


OSB'LERİN AR-GE VE ÜRETİM KARNESİ

* Toplam OSB sayısı: 280 

* Faaliyette olan OSB sayısı: 225 

* Kamulaştırma ve arsa seçimi bekleyen: 50 

* OSB'lerin doluluk oranı: Yüzde 82 

* Toplam OSB alanı: 69 bin hektar 

* OSB'lerdeki toplam parsel oranı: 62 

* En fazla OSB bulunan iller: Bursa ve İzmir (16) 

* OSB'lerdeki toplam istihdam: Yaklaşık 1.8 milyon



Sabah




Geri Dön