24 / 04 / 2024

Paterson Köşkü'nde nihayet son imza da tamam

Paterson Köşkü'nde nihayet son imza da tamam

Kültür Bakan Ertuğrul Günay, "Köşkü Aziz Bey'e vereceğim" sözünü tuttu. 149 yıllık tarihi binayı devir alan Başkan Kocaoğlu da anlaşmayı imzaladı.



Yeni Asır'ın haberi:

Yeni Asır Gazetesi olarak 2 yıldır takip ettiğimiz ve 30 yıldır el atılmasını beklediğimiz 149 yaşındaki Paterson Köşkü, nihayet kurtuluyor. Geçtiğimiz 11 Temmuz'da gazetemize, "Paterson Köşkü'nü belediyeye veriyoruz" açıklaması yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sözünü tuttu. Günay,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'ne köşkün 25 yıllık devri için gereken sözleşmeyi gönderdi.

Sözleşme tamam

Önceki akşam gerçekleşen Büyükşehir Belediye Meclisi'nden köşkün kültür ve gençlik merkezi olması için gereken onayı alan Başkan Aziz Kocaoğlu, dün sözleşmeyi imzaladı. Kocaoğlu, asırlık binayı aslına uygun şekilde yenileyeceklerini belirterek, "Uzun süredir Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla görüşmelerimiz sürüyordu. Nihayet bu konuda bir sözleşme imzaladık" dedi.

Kaderine bırakıldı

Bornova'da 1859'da İskoçyalı tüccar John Paterson tarafından yaptırılan Paterson Köşkü, 1978'de İzmir İl İdaresi Anıtlar Yüksek Kurulu kararı ile Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırıldı. Restorasyon tartışmaları 1980'de başlayan köşk, o günden bu yana kaderine terk edildi. Yeni Asır çürümeye terk edilen Paterson Köşkü'nü ilk olarak 2 Ekim 2006'da, "28 yıllık utanç" başlığıyla gündeme getirdi. Haberimizden bir gün sonra kentteki sivil toplum kuruluşları Yeni Asır'a destek vererek kurtarma çağrısında bulundu.

Belediye temizledi

Yeni Asır'ın köşkle ilgili çağrısını dikkate alan dönemin Müzeler Müdürü Orhan Düzgün, 4 Ekim 2006'da yaptığı açıklamada, para ayırıp hemen harekete geçeceklerini söyledi. 5 Ekim 2006'da ise Bornova Belediyesi, ilk adımı atarak pislik yuvası haline gelen köşkü temizletti. 6 Ekim 2006'da gazetemize köşkle ilgili açıklama yapan dönemin Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Şenol Aydemir, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bir anlaşma imzalayarak Paterson Köşkü'nü kültür merkezi haline getireceklerini söyledi.

Eski anlaşma

Yeni Asır'ın ısrarlı yayınlarına teşekkür eden Kocaoğlu, 7 Ekim 2006'daki yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile anlaşma imzalamaya hazır olduklarını dile getirdi. Kültür eski Bakanı İstemihan Talay ve merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina arasında 2002'de imzalanan bir anlaşma bulunduğunu, bu anlaşmanın geçerli olup olmadığı konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile görüştüklerini belirten Kocaoğlu, "Eski anlaşma geçerli olacak. Ancak bakanlık ile aramızda yeni bir anlaşma daha yapılacak" dedi.

Görevden ayrıldı

Daha sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan taslak sözleşme, Kültür Bakanlığı'na gönderildi. Taslak sözleşmenin imzalanması beklenirken 8 Temmuz 2007 günü gazetemize açıklama yapan Kültür eski Bakanı Atilla Koç, "Paterson Köşkü'nü kültür merkezi haline getirmek için İzmir'e 2 milyon YTL gönderiyorum ve restorasyonu 1 hafta içinde başlatıyorum" sözü verdi. Ancak restorasyon başlamadı ve Koç, bu ödeneği gönderemeden görevinden ayrıldı.
 
Yazı gönderdi

Koç görevden ayrılırken yerine Kültür ve Turizm Bakanı olarak Ertuğrul Günay geldi. Bu arada bakanlık, 2007'nin son aylarında taslak sözleşmenin onaylanmasını bekleyen Büyükşehir Belediyesi'ne, "Köşkü hangi amaçla kullanacaksın" sorusunu içeren yazı gönderdi. Büyükşehir ise, Ocak 2008'in ilk haftasında gerçekleştirdiği meclis toplantısında köşkü, gençlik ve kültür merkezi olarak düzenleme kararı aldı. Bu karar da bakanlığa gönderildi. Gazetemiz bu önemli gelişmeyi 16 Ocak 2008'de gündeme getirdi.

Hayırsever aradı

Günay, 16 Şubat 2008 günü geldiği İzmir'de Vali Cahit Kıraç'la köşkü inceledi. Köşkün restore edilmesi için hayırsever aradıklarını belirten Günay, Büyükşehir Belediyesi ile aralarında kesinleşmiş sözleşme bulunmadığını söyledi. Kocaoğlu ise, Günay'ın bu sözleriyle ilgili, "Bakanımız ne diyorsa doğrudur" dedi. Yeni Asır, takipçisi olduğu köşkü son olarak 30 Mayıs 2008 günü gündeme getirdi. Köşkü ziyaretinden 3.5 ay geçtiğini belirttiğimiz Günay'a, ne yapacağını sorduk.

Müjdeli yanıt

Bakan Günay, 30 Mayıs'ta yönelttiğimiz, "Hani ne oldu" sorumuza müjdeli yanıtı 11 Temmuz'da verdi. Haberimizin ardından Vali Kıraç ve Başkan Kocaoğlu ile telefon görüşmesi yaptığını belirten Günay, tarihi köşkü Büyükşehir Belediyesi'ne devretme kararı aldıklarını açıkladı. Günay, "Bu mesele 30 yıldır neden çözülmemiş anlayamadım. Güzel İzmir'in bir kültür varlığının çürümeye terk edilmesine kayıtsız kalamazdık. En kısa zamanda köşkü kurtaracağız" diye konuştu.

Bilgilendirdi

Sözünü tutan Günay, devir sözleşmesini geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi. Tarihi köşkün 25 yıllık devrini öngören sözleşmeyi teslim alan Kocaoğlu, ilk olarak önceki akşam gerçekleşen Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine getirdi. Kocaoğlu, sözleşmeyle ilgili üyelere bilgi verdi. Köşkün belediyeye verilmesi kararının uygun olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri, oy birliğiyle sözleşmeyi kabul etti. Kocaoğlu, meclisin onayını alan sözleşmeyi dün öğleden sonra imzaladı. Bu aşamadan sonra Büyükşehir Belediyesi, restore etmek üzere devraldığı köşkün sözleşmesini Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderecek.

Piriştina istemişti

Tarihi köşke 2000 yılında Türkiye Tekstil, Hazır Giyim, Deri, Sanayi, Teknoloji ve Tasarım Araştırma-Geliştirme Vakfı (TARGEV) talip oldu. Vakıf, köşkü Anadolu giysi müzesi yapmak istedi. Ancak tahsis gerçekleşmedi. Köşkü 2001'de Bornova Belediyesi istedi. Ancak Kültür Bakanlığı bu talebe de olumsuz yanıt verdi. Köşkü 2002'de bu kez merhum Başkan Ahmet Piriştina 49 yıllığına Büyükşehir Belediyesi'ne istedi. Belediye, köşkün restorasyonunu yapıp, kültürel etkinliklerin yer alacağı merkeze dönüştürmek istedi. Ancak Bakanlık 49 yıllık teklifi kabul etmedi. Daha sonra Piriştina ve dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay arasındaki görüşmeler neticesinde bir anlaşma imzalanmasına karar verildi. İmzalar atılda, ancak sözleşme uygulanmadı.

Onarıma 4 milyon YTL

İzmirlilere kültür ve gençlik merkezi olarak hizmet verecek Paterson Köşkü'nün restorasyonu için yaklaşık 4 milyon YTL'ye ihtiyaç duyuluyor. Uzun süredir el atılmayı bekleyen köşkün özellikle ahşap kısımları, ilgisizlik yüzünden tamamen çürüdü. Yetkililer, sağlıklı bir restorasyon ile köşkün eski görünümüne kavuşmasının mümkün olacağını belirtti.

Büyükşehir 25 sene kullanacak

Sözleşmeye göre Paterson Köşk'ü, 25 yıl boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılacak. Köşkün tüm röleve ve restorasyon projeleri ile inşaat giderleri Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak. Kamulaştırıldığı 1978 yılından bu yana değerlendirilmeyen, tinerci ve şarapçıların mekanı haline gelen köşk, kültür ve gençlik merkezi olacak. Kocaoğlu, "149 yıllık Paterson Köşkü'nün belediyemize tahsis edilmesi için bakanlıkla görüşmelerimiz ve girişimlerimiz uzun süredir devam ediyordu. Nihayet bu konuda bir sözleşme imzaladık" diye konuştu.

Ertan GÜRCANER - İlker ÇOBAN / Yeni Asır


Geri Dön