17 / 04 / 2024

Pay ölçer sistemi nedir?

Pay ölçer sistemi nedir?

Pay ölçer sistemi nedir?: Merkezi sistem ile ısınan binalarda her dairenin tüketimini bireysel olarak hesaplayan ve bu hesaplamalar doğrultusunda binaların ısı giderinin adil şekilde paylaştırılmasını sağlayan bir sistemdir...




Pay ölçer sistemi nedir?


Pay ölçer sistemi nedir? sorusuna merkezi sistem ile ısınan binalarda her dairenin tüketimini bireysel olarak hesaplayan ve bu hesaplamalar doğrultusunda binaların ısı giderinin adil şekilde paylaştırılmasını sağlayan bir sistemdir cevabını verebiliriz.


Pay ölçer sisteminin faydaları nelerdir?


Enerji tasarrufu: Dairelerin ihtiyacı kadar ısı kullanmaları, tasarrufu beraberinde getiriyor.

Adil ödeme: Her daire tükettiği kadar ödeme yapacağından, başkasının sorumsuzca kullandığı enerjiyi ödeme zorunluluğu  kalmıyor. 

Isınma konforu: Daireler yeteri kadar ısınacağından gereksiz ısınma sonucu yakıt israfı olmayacaktır. Binalarda, dairelere ait tüm radyatörlerin termostatik vanalarının açık konumda tutulma zorunluluğu olduğundan daireler arası ısı dengesi sağlanacak ve ısı kaybı en aza indirilmiş olacaktır. 

Satış kolaylığı: Konutların değeri artarak, satış ve kiralama daha kolay hale geliyor.

Pay ölçer sisteminde yatay tesisatta kalorimetre ve pay ölçer seçenekleri bulunurken, dikey (çok kolonlu) tesisatta tek seçenek pay ölçerler oluyor. Pay ölçerlerin hassas iki adet sensörü bulunuyor. Bu sensörlerden biri radyatör sıcaklığını ölçerken diğer sensör de odanın sıcaklığını ölçüyor ve iki sıcaklık arasındaki fark sabit k katsayısıyla çarpılarak radyatörün odaya verdiği enerji hesaplanıyor. Bu enerji bir birim şeklinde pay ölçerin hafızasına kaydediliyor. 



Binalara pay ölçer taktırmanın bedeli 700 TL'den başlıyor!
Pay ölçerler, 1 milyon 800 bin daire ve 300 bin kamu lojmanını kapsayacak!
Radyatör tamiratı proje tadilatı gerektiren bir iş değil!
Pay ölçer sistemi!
Pay ölçer sistemi nasıl çalışır?
5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu!
Binalarda ısı pay ölçer sistemi zorunlu mu?
Sitelerde ısı ölçer!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön