16 / 04 / 2024

Pay temliki harcı!

Pay temliki harcı!

Mirasta pay temliki ile, iştirak halinde bulunan mirasçılardan biri miras payını iştirak bozulmadan bir mirasçı veya mirasçılara devredebiliyor. Peki pay temliki harcı 2014 ne kadar?



Pay temliki harcı!

Mirasta pay temliki, iştirak halinde bulunan birinin miras payını iştirak bozulmadan bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi halinde söz konusu oluyor.


Pay temliki için gerekli belgelerin temin edilmesi ve pay temliki harcının ödenmesi gerekiyor. Pay temliki için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanıyor:

 

- Temlik edilecek paya isabet eden veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kestirildiğine dair vergidairesinden alınmış belge.


- Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,


- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.


Pay temliki harcı 2014..

1) Pay temliki için, temlik edilecek paya isabet eden veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kestirildiğine dair vergi dairesinden alınmış belge. (TKGM.Gn.1469).


2) Pay temliki bedelli ise satış olarak kabul edilir. Bu nedenle, 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 20.a Pozisyonu uyarınca taşınmaz malın emlak beyan değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden (temlik edilen paya isabet eden değerden) az olmamak üzere taraflarca beyan edilen temlik (satış) değeri üzerinden alıcı ve satıcı için ayrı ayrı Binde 20 oranında harç tahsili gerekir.


3) Pay temliki, bir bedel alınmadan bağış olarak yapılıyorsa (4) sayılı Tarifenin 4. Nolu Pozisyonu uyarınca kayıtlı değer üzerinden payı temlik alan mirasçıdan Binde 68,31 oranında harç tahsili gerekir. Ayrıca işlem pay bağışı olduğundan veraset ve intikal vergisi için işlemden sonra vergi dairesine ihbarda bulunulması lazımdır (TKGM.Gn.1469).


4) Taşınmazın nevi hanesinde vakıf şerhi varsa, vakıf taviz bedeli ilişiği kestirilir ve Döner Sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


Pay temliki sözleşmesi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön