24 / 04 / 2024

Pay temliki nasıl yapılır?

Pay temliki nasıl yapılır?

Bir kimsenin vefat etmesi durumunda miras, yasal mirasçılara kalıyor. Pay temliki de, mirasçının miras payının devretmesi halinde söz konusu oluyor. Peki mirasta pay temliki nasıl yapılır?



Pay temliki nasıl yapılır?

Miras, bir kimsenin vefat etmesi durumunda söz konusu oluyor. Kalan miras, vefat eden kimsenin mirasçılarına intikal ediyor. Böylece mirasçılar miras kalan mal üzerinde iştirak halibde mülkiyete sahip oluyor.


Pay temliki de, mirasçının miras payının devretmesi halinde söz konusu oluyor. Peki mirasta pay temliki nasıl yapılır?


Miras pay temliki, iştirak halinde bulunan birinin miras payını iştirak bozulmadan bir mirasçı veya mirasçıkara devretmesi halinde oluyor.


Medeni Kanun madde 676 gereğince; Mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlar. Paylaşma sözleşmesiyle mirasçılar, tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin miras payları oranında paylı mülkiyete dönüştürülmesini de kabul edebilirler. Paylaşma sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.


Madde 678; Terekenin tamamı veya bir kısmı üzerinde miras payının devri konusunda mirasçılar arasında yapılan sözleşmelerin geçerliliği yazılı şekle bağlıdır.


Bir mirasçının üçüncü kişiyle yapacağı böyle bir sözleşmenin geçerliliği, noterlikçe düzenlenmesine bağlıdır. Sözleşme bu kişiye paylaşmaya katılma yetkisi vermez; sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlar.


Mirasçılar arasında yapılan pay temliki, bedelli ise satış, bedelsiz ise bağış gibi değerlendiriliyor.


Pay temliki; bedelli olarak gerçekleştiyse taşınmaz malın emlak beyan değerinden az olmamak kaydı ile ayrı ayrı binde 20 oranında harç tahsili gerekiyor. 


Pay temliki, bir bedel alınmadan bağış olarak yapılıyorsa kayıtlı değer üzerinden payı temlik alan mirasçıdan binde 68,31 oranında harç tahsili gerekiyor.


Miras payının devri ve taksimi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.co



Geri Dön