24 / 04 / 2024

Pay temliki sözleşmesi!

Pay temliki sözleşmesi!

Mirasçılar, iştirak bozulmadan miras payını devredebiliyor. Miras payının devri için kural olarak tapu sicil müdürlüğünde ya da noterde sözleşme düzenleniyor. İşte pay temliki sözleşmesi örneği...



Pay temliki sözleşmesi!

Mirasçılar, iştirak bozulmadan miras payını devredebiliyor. Miras payının devri, bedelli ise satış, bedelsiz ise hibe olarak değerlendiriliyor.


Terekenin tamamı veya bir kısmı üzerinde miras payının devri konusunda mirasçılar arasında yapılan sözleşmelerin geçerliliği yazılı şekle bağlı oluyor.


Miras payının devri için kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenleniyor. Buna karşın Medeni Kanunun 677. maddesi gereğince bu senet noterde de düzenlenebiliyor. 


Sözleşme bu kişiye paylaşmaya katılma yetkisi vermiyor; sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlıyor.


Pay temliki sözleşmesi örneği..

BİR TARAFTAN.......: Emine ILGIN: Mehmet kızı, (Vergi No:...)

DİĞER TARAFTAN.: Huriye ILGIN: Süleyman kızı, (Vergi No:...)

aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.


Hersan mahallesi Efeler köyü 2003 parsel sayılı taşınmaz malın tamamı verasette iştirak halinde Emine ILGIN, Süreyya ILGIN, Huriye ILGIN ve Elif ACAR adlarına kayıtlı iken; mirasçılardan Emine LGIN bu taşınmazdaki miras payı kanuni hak ve hissenin tamamını 5.000.000.000(BEŞMİLYAR)TL.sı bedelle Huriye ILGIN'a pay temliki suretiyle devrettiğini,Huriye ILGIN'da bu bu taşınmaz maldaki Emine ILGIN'a ait kanuni hak ve hissenin tamamını yukarıda yazılı bulunan bedelle pay temliki suretiyle kabul ettiğini ve adında kayıtlı bulunan kanuni hak ve hisse ile birleştirerek adına tescilini talep ettiğini,bu taşınmaz malın bu güne kadar olan emlak vergilerinin ödenmesinden taraflarının müteselsilen sorumlu olduklarını, taraflarca devir ve temlik için gösterilen değerin bu taşınmaz malın emlak vergisi değerine yeniden değerlendirme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki fark için ödenmesi gereken harçların V.U.K. gereğince taraflarından cezalı olarak tahsil edilmesini kabul ettiklerini birlikte ifade ve beyan ettiler.


Miras payının devri ve taksimi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön