29 / 03 / 2024

Pay temliki suretiyle satış nasıl yapılır?

Pay temliki suretiyle satış nasıl yapılır?

İştirak halinde bulunan mirasçılardan birinin miras payını, iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devrettiği pay temliki suretiyle satış nasıl yapılır? Pay temliki suretiyle satış harcı ne kadar?



Pay temliki suretiyle satış nasıl yapılır?

Medeni Kanun gereğince, mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları paylaşma sözleşmesi mirasçıları bağlıyor.


Paylaşma sözleşmesiyle mirasçılar, tereke mallarının tamamı veya bir kısmı üzerindeki elbirliği mülkiyetinin miras payları oranında paylı mülkiyete dönüştürülmesini de kabul edebiliyor.


Paylaşma sözleşmesinin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlı oluyor. Peki mirasta pay temliki suretiyle satış nasıl yapılır?


Miras payının temliki, iştirak halinde bulunan mirasçılardan birinin miras payını, iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi olarak tanımlanıyor. 


Bu devir bedelli ise satış, bedelsiz ise bağış gibi değerlendiriliyor. Bedelli olarak gerçekleştirilen temlik işlemi için belli bir oranda harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Gerekli belgeler:

1. Temlik edilecek paya isabet eden veraset ve intikal vergisi ilişiğinin kestirildiğine dair vergidairesinden alınmış belge.


2. Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası,


3. İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.


Pay temliki suretiyle satış harcı..

Pay temliki; bedelli olarak gerçekleştiyse taşınmaz malın  Emlak  beyan değerinden az olmamak kaydı ile ayrı ayrı binde 20 oranında harç tahsili gerekiyor. 


Pay temliki, bir bedel alınmadan bağış olarak yapılıyorsa kayıtlı değer üzerinden payı temlik alan mirasçıdan binde 68,31 oranında harç tahsili gerekiyor.


Miras payının devri ve taksimi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön