27 / 04 / 2024

Paylı mülkiyette emlak vergisi!

Paylı mülkiyette emlak vergisi!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince tüm taşınmaz mallar için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, paylı mülkiyette emlak vergisi nasıl ödenir? Paylı mülkiyette vergi mükellefi kimdir?



Paylı mülkiyette emlak vergisi!

Paylı mülkiyet, birden çok kişinin, fiilen bölüşmedikleri belirli paylar oranında bir taşınmaz mala birlikte sahip olduklarını gösteren mülkiyet türü olarak tanımlanıyor. 


Taşınmaz mala paylı mülkiyet ile sahip olunması halinde; tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi verilebiliyor.


Ancak paydaşlara ayrı ayrı tapu senedi verilmiş olması bu yerin müstakil tapulu olduğunu göstermiyor. Ayrı ayrı verilmiş olan her bir tapu senedinin malik bölümünde sahibinin adının yanında bir de payları yazılı oluyor.


Bilindiği üzere 1319 sayılı Kanun gereğince tüm taşınmaz mallar için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Peki, paylı mülkiyette emlak vergisi nasıl ödenir?


Kanun gereğince paylı mülkiyette emlak vergisi hissedarları emlak vergisinden hisseleri oranında mükellef oluyor.


Bina vergisi

Mükellef:

Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Arazi vergisi

Mükellef:

Madde 13 – Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler öder. Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. 

Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmıyan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartı ile kendilerine ret ve iade olunur. 


Paylı mülkiyet nasıl kurulur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön