20 / 04 / 2024

Pazaryeri Camii'nin restorasyonuna tepki yağıyor!

Pazaryeri Camii'nin restorasyonuna tepki yağıyor!

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı beldesindeki Pazaryeri Camii'nin, restorasyon yapılırken adeta kiliseye çevrilmesine tepki gösterdi



Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı beldesindeki Pazaryeri Camii'nin, restorasyon yapılırken adeta kiliseye çevrilmesine tepki gösterdi. Pektaş, cami olarak kullanılan bir binanın kilise yapısının ortaya çıkarılmasının yanlış olduğunu vurguladı. Pektaş, cami olarak kullanılan bir yapıda, halkın tepki göstereceği uygulamalardan kaçınmak gerektiğini söyledi.

Bağımsız Diyanet Hizmet-Sen Genel Başkanı Ömer Lapçin ise restorasyonda asıl amacın, camiyi kiliseye çevirmek olduğunu iddia etti. Caminin bir Müslüman ibadethanesi olduğunu, ibadetin de insana huzur verdiğini kaydeden Lapçin, figürlerin ve heykelciklerin içinde insanın huzurla ibadet etmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Restorasyonu yapanlar hakkında derhal soruşturma açılmasını isteyen  İzmir  Sivil Toplum Örgütleri Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydoğan da kimsenin Türk tarihiyle ve kültürüyle oynamaya hakkı olmadığına dikkat çekti.
Zaman/MUSTAFA YÜKSEL, RESUL CENGİZ


Geri Dön