25 / 04 / 2024

Pelin Akın Hamdi Akın'ın aile şirketlerinin tek kadın yönetim kurulu üyesi!

Pelin Akın Hamdi Akın'ın aile şirketlerinin tek kadın yönetim kurulu üyesi!

İşadamı Hamdi Akın’ın 27 yaşındaki kızı Pelin Akın, hayata bakışını anlattı. İlişkiler onun için çok önemli. Tiyatroyu çok seven Akın, iş hayatını bu sanat dalına benzetti ve “İş dünyası benim sahnem. Orada oyuncuyum” dedi.



Aile şirketlerinde bugünün patronları, yavaş yavaş yerlerini çocuklarına bırakmaya hazırlanıyor. Bazı büyük Türk firmalarında kurumsallaşmayla birlikte babalar, sağken işlerini veliahtlarına devrederek “Onursal Başkan” olarak onlara gerektiği zamanlarda kılavuzluk yapmaya devam ediyorlar.


Bu anlamda Koç Topluluğu iyi bir örnek. İşin kurucusu Vehbi Koç, ölmeden koltuğunu oğlu Rahmi Koç’a devretti. O da babasının yolundan giderek yönetimi en büyük oğlu Mustafa Koç’a bıraktı. Akın, Koç modelini benimsedi Şimdi bu modeli Akfen Holding ile TAV Havalimanları Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapan Hamdi Akın da 4-5 yıl sonra yani 65 yaşına doğru yürürlüğe koymayı planlıyor. Akın, şu anda kendisine Başkan vekilliği yapan oğlu Selim’i işaret ederken, kızı Pelin de aile şirketlerinde tek kadın “Yönetim Kurulu Üyesi­” pozisyonuyla çalışıyor. Bu genç veliahtın ilginç düşünceleri var.


SELİM'LE İYİ ANLAŞIYORUZ


Henüz 27 yaşında. Sohbetimizde 4 yaş büyük ağabeyi Selim’in babasının koltuğuna oturacak olmasından rahatsızlık duymadığını anlattı ve “Çok şanslıyım ki, abimle aramızda hiçbir sorun yok. Çok iyi anlaşıyoruz” dedi ve şu andaki sorumluluklarına da sahip çıktı.



ROLDEN ROLE GİRİYORUZ


Hayalinde yapmak istediklerini sorunca, Akın, bunu hiç düşünmediğini  söylerken, iş dünyasına nasıl baktığını da şöyle aktardı. “Ben tiyatroyu çok severim. Ama tiyatro oyuncusu olur muydum bilmiyorum doğrusu. Şu anda bunlara çok uzak bir noktadayım. Ama iş dünyası da benim sahnem. Sahnem derken hayali bir unsurdan bahsetmiyoruz.


İş hayatının ciddiytini kesinlikle minimize etmeye çalışmıyorum. Yanlış anlaşılmasın. Söylemek istediğim hepsi farklı platformlar, hepsi de eğlenceli. Kimisinde dinleyiciyiz, kimisinde oyuncuyuz, kimisinde sözcüyüz. Bu rolleri birebir yapanız. Rolden role giriyoruz, iş hayatı bize bunu sağlıyor.”


DEUTSCHE BANK'IN TEKLİFİNİ KABUL ETMEDİ


Akın, üniversiteyi İngiltere’de okuduğunu, İspanyolca İşletme eğitimi aldığını ifade etti. Madrid’de Alman kökenli Deutsche Bank’ta (DB) staj anlamında 1 – 1.5 yıl çalışmış.


Gelen iş teklifini kabul etmediğini belirten Akın, bunun gerekçesiyle ilgili, “Babam ve aile şirketi beni bekliyordu, buraya geldim” dedi.

4 yıldır çalışan Akın, işini severek yapıyor. Bu konudaki değerlendirmesi şöyle: “İşim zor olsa da getirileri var ve öğretici. En iyi hukukçularla, finansçılarla fikir alışverişi yapabilmek, diğer iş insanlarıyla görüşebilmek bu yaşta edinilebilecek önemli bir mevki.”


KADIN İÇİN POZİTİF AYRIMCILIĞIN ARKASINDA


İş dünyasında kadınlara “pozitif ayrımcılık” uygulamasının kesinlikle arkasında olduğunu belirten Akın, aktif çalışmalarla destek verdiğini, kadın iş derneği ve örgütleriyle sıkı temasta olduğunu söyledi.


İlk çalıştığı şirket TAV’a ayrı bir ilgisi var. Babaların eskiden sadece aileye karşı, kendi neslinin ise topluma karşı daha fazla sorumluluk hissettiğini vurguluyor Akın. Gerekçesi net: “İş, bizim toplumla da kalmıyor. Mesela, TAV, uluslararası bir şirket. 400 bin çalışanı var. Buradaki görevim kurumsal yönetişim. Yani ilişkiler. İlişkilerin algı yönetiminde çok önemli bir yeri var.”


Perihan Çakıroğlu-Bugün Gazetesi


Geri Dön