18 / 04 / 2024

Pencerelere demir yaptırmak için apartmandakilerin izni gerekir mi?

Pencerelere demir yaptırmak için apartmandakilerin izni gerekir mi?

Apartman dairelerinde yapılacak kimi tadilatlar için komşuluk hukuku çerçevesinde apartmandaki diğer kat maliklerinden izin alınması gerekiyor. Peki pencerelere demir yaptırmak için apartmandakilerin izni gerekir mi?



Pencerelere demir yaptırmak için apartmandakilerin izni gerekir mi?

Apartman dairesinde yapılacak kimi tadilatlar için diğer kat maliklerinden izin alınması gerekiyor. Daire sahibi ancak; kat maliklerinin ve yönetim planının izin verdiği tadilatları yapabiliyor.


Yapılacak tadilatlarda bir diğer önemli nokta ise tadilat saatleri oluyor. İstirahat saatleri içerisinde tadilat çalışmalarına ara verilmesi; mesai saatlerinde tadilat çalışmalarına devam edilmesi gerekiyor.


Buna göre, tadilatların hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul ediliyor. 


Peki, izin alınması gereken tadilat çalışmaları arasında pencereye demir yaptırmak yer alıyor mu? Bir diğer deyişle pencerelere demir yaptırmak için apartmandakilerin izni gerekir mi?


Giriş katında oturan kat malikleri güvenlikleri için pencerelere demir yaptırabiliyor. Yapılacak bu tadilat işlemi için apartman sakinlerinden izin alınmasına gerek duyulmuyor. 


Ancak, komşuluk hukuku çerçevesi kapsamında diğer kat maliklerine haber verilmesi doğru bir davranış oluyor.


Üst katta oturan kişinin yapılan demirden dolayı olarak kendi güvenliğinin tehlikeye girdiğini düşünür ve bu duruma itiraz ederse; sorun ancak mahkemede çözülebiliyor.


Mahkeme yapılan şikayet sonrasında apartmanda bilirkişiyi gönderiyor. Yapılan incelemeler sonucunda mahkemede karar alıyor. Pencereye yapılan demirler ya kalıyor ya da üst kattakinin güvenliğini tehlikeye atması nedeni ile sökülüyor.



Daire içi tadilat izni!
Apartman tadilat saatleri!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön