23 / 04 / 2024

Pendik Batı Mahallesi'nde riskli ilan edilen alan ne olacak?

Pendik Batı Mahallesi'nde riskli ilan edilen alan ne olacak?

Bakanlar Kurulu kararı ile 'Riskli Alan' ilan edilen ve Pendik Belediyesi'nin hazırladığı raporlarda "ilçenin en prestijli alanlarından biri" olarak gösterilen Batı Mahallesi'nde oturanlar, yeni yapılacak konutlarının küçülmesi, yerlerinden edilme endişes



Pendik Batı Mahallesi Dayanışma Derneği'nin bu konudaki açıklaması şöyle Pendik Belediyesinin" Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul alt yapı kentsel dönüşüm müdürlüğüne" müracaat ederek Pendik burnu olarak bilinen 53,58 hektar büyüklüğündeki alanın "RİSKLİ ALAN" kapsamında işlem görmesini talep etmesi üzerine, mahallemizin "Sabri Taşkın caddesinin batısında kalan kısmı" 13.Ağustos. 

2013 tarihinde Bakanlar kurulu kararı ile "AFET YASASI" olarak bilinen "6306sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun" kapsamına alındı. 

24.aralık.2013 tarihi itibarıyla tescili yapılan Derneğimiz, bu tarihten itibaren kuruluş amacı doğrultusunda Mahallemizin afet riski altındaki alan kapsamından çıkartılarak yalnızca yerinde dönüşümü ön gören mülkiyet hakkına, adalet ve hukuka dayanan bir kentsel dönüşümün yapılmasını temine çalışmaktadır. 

Derneğimizin kuruluş tarihi itibarıyla "6306 sayılı AFET YASASI"na hukuk yoluyla idare mahkemelerinde iptal davası açmak için belirlenen kanuni itiraz süresi geçmiş olduğundan herhangi bir dava açma imkanımız olamamıştır. 

Süreç; Derneğimiz yönetim kurulu üyeleri, kurucu üyelerimiz, hukuk ve teknik komitelerimiz düzeyinde izlenmektedir. 

Pendik Belediyesinin hazırladığı Pendik Batı mahallesi kentsel dönüşümü ile ilgili imar planları "Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilmiş olup henüz bakanlıktan onaylanarak askıya çıkarılmamıştır. 

Bakanlıkça onaylanmış İMAR PLANI askıya çıkarılınca, dernek üyeleri uzmanlarınca (Hukuk, İmar işleri ve Şehircilik) incelenerek gerekli görülen bazı maddelerine ve bölgemizin "RİSKLİ ALAN" kapsamına alınmış olmasına karşı idare mahkemesine başvurularak gerekli davalar açılacaktır.Bu arada Pendik Belediyesince bakanlığa (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) gönderilen İMAR PLANINI biliyoruz, üzerinde incelemelerde bulunduk. Yalnız konut alanları ile ilgili parsel ve adalarla değil bölgemizdeki yeşil alanlarla örneğin, Veteriner Enstitüsü, Kızılay Kampı, kampın yanındaki Futbol sahası (7.118.27m2) ve Burla Biraderler korusu ile ilgili araştırmalarda ve incelemelerde bulundukTMMOB Mimarlar Odası İstanbul büyük kent şubesi Anadolu yakası 2. bölge temsilciliği (KartalMaltepe) ile iletişim halindeyiz. Ayrıca İstanbul'da afet riski altında alan ilan edilmiş mahalle ve bölgelerdeki dernekler ve bu derneklere yardım eden kuruluşlarla da temas halindeyiz. 

Biz dernek üyesi arkadaşlarla yaptığımız araştırmalar, görüşmeler ve deneyimlerin sonunda, netice olarak şu karara vardık. Pendik Batı Mahallesi mülk sahipleri olan bizlerin konutlarımıza ve yeşil alanlarımıza hülasa mahallemize sahip çıkmak, ön görülen kentsel dönüşüm de söz sahibi, pazarlık sahibi olabilmek için apartman (parsel) bazında, ada bazında ve bölge bazında 2/3 çoğunluk sağlayacak bir birliktelik temin ederek dernek öncülüğünde mücadele etmesi gerekiyor. Bu örgütlü birliktelik kentsel dönüşümün her aşamasında hepimizin menfaatlerini azami derecede koruyacaktır. 



Tünaydın 


Geri Dön