29 / 03 / 2024

Pendik Belediyesi'ne ait olan arsa hakkında karar alındı!

Pendik Belediyesi'ne ait olan arsa hakkında karar alındı!

İstanbul –Pendik İlçesi Batı Mahallesi’nde bulunan ve Top Sahası olarak kamuoyunca bilinen 8647 ada 3 parselde bulunan ve mülkiyeti Pendik Belediyesi’ne ait olan 7118 metrekarelik arsa 2012 yılı Eylül ayı içerisinde değiştirilmişti.



 Ardından da arsa ihaleye çıkartılarak 2015 Nisan ayında Pendik Viaport’un büyük ortaklarından Bayraktar Holding’e 49 milyon TL. bedelle satılmıştı. İhale öncesi de bir gurup mahalleli, CHP’li meclis üyesi S. Tarık Balyalı önderliğinde Pendik Belediyesi önünde ihaleyi protesto etmişler, ihaleye katılan firmaları sözlü olarak uyarmışlardı.


İmar değişikliği teklifine gerek Pendik İlçe Belediye Meclisi’nde ve gerek İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde muhalefet şerhi koyan CHP’li meclis üyelerinden Serdar Bayraktar, Mehmet Yıldız, Seldal Kılavuz, Mustafa Özdemir, Orhan Utan, Özgen Nama, Halit Temiz, Hakkı Sağlam adına Av. Dr. Tuncer Özyavuz’a ait Hukuk Bürosu’ndan Av. Hüseyin Doğan vekaletiyle, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP’li üyelerin oyları ile kabul edilen 14/09/2012 tarih ve 1904 sayılı kara ait 1/5000’lik Nazım İmar Planı değişikliği ile ilgili yürütmenin durdurulması ve iptali istemi ile dava açtılar.


2013 yılında İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nde açılan dava yaklaşık iki yıl sonra sonuçlandı. Yerinde keşifler ve bilirkişi raporları doğrultusunda, İBB’nin avukatının itirazlarını dikkate almayan mahkeme, söz konusu 1/5000’lik Nazım İmar Planı’nın dava konusu olan kısmını iptal etti.


Mahkeme Top Sahası ile ilgili yapılan NİP değişikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve tekniklerine, kamu yararına ve mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle iptaline karar verdi.


Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Danıştay nezdinde temyiz hakkı bulunuyor. Bu karar çerçevesinde Danıştay’dan da onama çıkarsa, arsa üzerine otel yapmayı planlayan Bayraktar Holding ne yapacak, kimden hesap soracak büyük merak konusu.


Pendik Sonsöz


Geri Dön