25 / 04 / 2024

Pendik kentsel dönüşüm 2013!

Pendik kentsel dönüşüm 2013!

28 mahallenin kentsel dönüşüm kapsamında olduğu Pendik’te toplam 150 bin konut yenilenecek. Pendik’te dönüşümün 15 yılda tamamlanması planlanıyor. İşte tüm detayları ile Pendik kentsel dönüşüm 2013…



Kentsel dönüşüm seferberliğinin başlatıldığı ilçelerden biri de Pendik. Pendik kentsel dönüşüm alanları nereler, hangi mahalleler kentsel dönüşüm sınırlarında bunuluyor, toplam ne kadar konut yenilenecek, dönüşüm ne kadar sürede tamamlanacak? Hepsi ve daha fazlasının cevabı haberimizde. İşte tüm detayları ile Pendik kentsel dönüşüm 2013…


 Pendik kentsel dönüşüm 2013!


150 bin konut yeniden dönüşecek

44 milyon metrekare alan üzerinde kurulu olan Pendik’te 28 mahallede dönüşüm seferberliği başlatıldı. 35 milyon metrekare alan üzerinde 28 mahallede toplam 150 bin konut yeniden dönüşecek. 


Kentsel dönüşüm kapsamında 28 mahalle bulunuyor

44 milyon metrekare alanın 9 milyon metrekaresini nitelikli yaşam alanlarının oluşturduğu Pendik’te 2000 yılından sonra yapılan 60 bin depreme dayanıklı konut bulunuyor. İstanbul’un ilk planlı yerleşim bölgelerinden olan ve daha nitelikli yaşam alanlarının yer aldığı Yenişehir, Çamlık ve Harmandere mahalleleri toplu konut bölgesi. Bunun dışında 35 metrekarelik alanda yer alan 28 mahalle ise dönüşüm alanı olarak geçiriyor. 


Dönüşümde öncelik eski Pendik’in

Zemin riski açısından E-5 karayolunun güneyinde kalan ve özellikle eski Pendik olarak tabir edilen demiryolunun güney kısmına kentsel dönüşümde öncelik veriliyor. 


 Pendik kentsel dönüşüm 2013!


Dönüşüm yapılacak mahalleler

Pendik’te 5 büyük ölçekli dönüşüm alanı bulunuyor. Bunlar; 

Ertuğrulgazi Mahallesi

Taşlıbayır Bölgesi(Orta Mahalle ve Dumlupınar Mahallesi’nin bir kısmı)

Kavakpınar ve Çamçeşme mahalleleri havaalanı yolu kısmı

Çınardere Mahallesi Ayazma Caddesi güneyi

E-5 karayolu güneyi


28 mahallenin dönüşümü 15 yılda tamamlanacak

Dönüşümün 5 büyük ölçekte gerçekleşeceği Pendik’te 28 mahallenin 15 yılda yenilenmesi hedefleniyor. Çalışmaların 3 etap şeklinde ilerleyeceği Pendik’te 

İlk 5 yılda yenilenecek olan ilk etapta

Çamçeşme

Kavakpınar

Alt Kaynarca

Bahçelievler

Yenimahalle

Sapanbağları

Orta Mahalle

Dumlupınar

Ertuğrulgazi

Çınardere dönüşüme tabii tutulacak


İkinci etapta ise;

Yayalar

Velibaba

Sülüntepe

Sanayi Bölgesi

Üçüncü etapta ise;

Üst Kaynarca

Esenyalı’daki 10 milyon metrekarelik alan kentsel dönüşüm çerçevesinde yenilenecek.


 Pendik kentsel dönüşüm 2013!


Kentin tüm imar planları yeniden hazırlandı

2009 yılından bu yana tüm imar planlarının yeniden hazırlandığı Pendik’te bu süreçte altyapı ile ilgili tüm eksiklikler giderilerek, kentin ulaşım sistemi, yeşil alan ve sosyal donatı alanlarının dağılımı ve yerleşimi yeniden planlandı. Buna göre kentin her kesiminden evinden çıkan bir vatandaş tüm sosyal-kültürel tesislere yürüme mesafesinde ulaşabilecek. 


İmar hakları artırıldı

Kademeli emsal uygulaması ile küçük parsellerin birleşmesi ile imar haklarının artırıldığı Pendik’te 200-300 metrekarelik parsellerde düşük emsaller ile yapılaşan vatandaşlar birkaç parsel ile anlaşıp 3 bin metrekare alana kavuşturuluyor. 


2015 yılına kadar gecekondular sıfırlanacak


Yerinde ve kendiliğinden dönüşümün devam ettiği ilçede, 2015 yılına kadar gecekondu sorununun çözülmesi hedefleniyor. 2 bin hak sahibine tapularının teslim edildiği Pendik’te Ertuğrulgazi, Sülüntepe, Velibaba ve Yayalar’da da 5 bin hak sahibine tapular verilmeye başlandı. 


 Pendik kentsel dönüşüm 2013!


Makul fiyat ve 5 yıl taksitle arsalarını satın alabilecekler 

Arsaların hazineden devralındığı ilçede vatandaşlar makul bir bedel karşılığında 5 yıl vadeyle bulundukları yerin arsasına sahip olabilecekler. 


Evi yeşil alan sınırlarında kalana daire veriliyor

Pendik Belediyesi diğer mahallelerde evi konut alanında kalan vatandaşa tapu; yeşil ve sosyal donatı alanında kalan vatandaşlara da daire tahsis ediliyor. 


 Pendik kentsel dönüşüm 2013!


Hasarlı binanın yerine sıfır bina

Pendik’te geçen yıl 80 depreme dayanıksız konut devir alınarak bunların yerine sıfır daireler verilmiş. Bu yılda dönüşümde kullanılmak üzere Velibaba ve Harmandere’de yaptırılan 210 konutun inşası sürüyor. 


Yılda 8 bin 500 yeni konut 

Pendik Belediyesi’nden alınan habere göre yılda 8bin 500 yeni konut inşa ediliyor. Bölgede 2009 yılından bu yana 21 bin 500 yeni konut üretildi. Bunların yaklaşık yüzde 35’i parseldeki eski bina yıkılarak yeni plan şartlarına göre yeniden inşa edilmiş. Bölgede 5 bin konutun inşası ise devam ediyor. 


 Pendik kentsel dönüşüm 2013!


Dönüşüm bizim için bir şans

Kentsel dönüşümde öncelikle konuta olan bakışın değişmesi gerektiğine dikkat çeken Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, sadece başımızı sokacak veya kiraya verilecek yerler değil, yaşam alanıyla bizi mutlu edecek konutlar üretmeye çalışıyoruz dedi. Toplumda bu konuda hassasiyet oluşturmaya çalıştıklarını belirten Şahin,  “Kentsel dönüşüme sadece binaların yıkılıp yeniden yapılması şeklinde değil, kentsel-sosyal altyapı alanları ile yeşil alanların yeteri kadar sağlandığı, refah düzeyine ulaşmış, ulaşım sorununu çözmüş yeni yerleşimler oluşturmak olarak bakıyoruz. Siteler dönüşmek için bize müracaat ediyor. Bu anlamda, dönüşüm bizim için bir şans.  Bu şansı iyi kullanmak için, var olan parsel içinde otopark sorununu çözmek,  küçük parselleri birleşmeye yönlendirmek amacıyla bütün teşvik mekanizmalarını planlarımıza koyduk. Örneğin, ‘zemin katın ticari değeri yoksa,  burayı da otopark yapın, bir kat fazla verelim’ dedik. Yeter ki, araçlar sokağa park edilmesin.  Eğer planlarımızı iyi yapmaz, konuya sadece binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi olarak bakarsak, 20 yıl sonra yeni bir dönüşüme daha ihtiyaç duyarız diye konuştu” diye konuştu.


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön