24 / 04 / 2024

Pendik’te Akıllı Şehircilik binalara uzandı!

Pendik’te Akıllı Şehircilik binalara uzandı!

Pendik, kentsel dönüşüme geleceğin teknolojisiyle hazırlanıyor. Pendik Belediyesinin AB destekli uluslararası projeyle önce şehrin geneli için çalışmalarını sürdürdüğü 3B Akıllı Şehircilik modellemesi, şimdi de tek tek binalar için kullanılacak.



AB’nin akıllı şehirciliğe yönelik iki uluslararası projesi için uygulama alanı olarak Pendik seçildi. Önce C3PO projesine dahil olan Pendik Belediyesi, kentteki değişim ve gelişimlerin geleceğe yönelik modellenebilmesi için çalışma başlattı. 2017 sonunda tamamlanacak çalışmayla şehrin 3 Boyutlu sanal olarak gelecekteki halinin de görülebilmesi, böylece kamuoyuyla paylaşılarak fikrinin alınması amaçlanıyor.  C3PO ile başlayan bu rüzgar, şimdi de  yine Pendik’te uygulanacak BIMy projesiyle  artık binaların içinin de modellenebildiği akıllı şehir hizmetlerinin çeşitlenmesini mümkün kılacak.

 

 Binaların içi bile modellenebilecek 

Genelde sadece tek bina veya sitenin alt ve üstyapı tasarımı için kullanılan Yapı Bilgi Modelleme (Building Information Modelling) uygulaması,   Coğrafi Bilgi Sistemleri ile birlikte etkin biçimde kullanılacak. Böylece  sadece şehir değil, konut düzeyinde de su, doğalgaz,  elektrik tesisatı, konut içi yerleşim gibi konularda derinlemesine bir bilgi altyapısı sağlayacak. Konut planlamasında vatandaşların yanı sıra belediye, kamu hizmet birimleri ve inşaat firmaları birlikte hareket edebilecek. 

 

Pendik kritik role sahip 

Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin,  projede çok önemli bir görev üstlendiklerini belirterek, “ Pendik Belediyesi olarak  projedeki gereksinim analizi ve mimari tasarım faaliyetleri, üzerinde çalışılacak verilerin hazırlanması, gösterim alanı ile ilgili 2B veya 3B alt ve üstyapı modellerinin temini, afet yönetimi planlarının uyarlanması,  uygulama senaryolarının hazırlanması gibi konularda önemli görev üstlendik” dedi.

 

AB desteğinde uluslararası proje

Uluslararası koordinasyonunu  NETAŞ, ülke koordinasyonunu ERARGEfirmasının üstlendiği ve sonuçları Pendik’te uygulanacak BIMy (Building Information Model in the City) projesinde Pendik'le beraber Brüksel ve Helsinki'de de saha çalışmaları yapılacak. Projede Belçika, Finlandiya ve Türkiye'den 15 ortak yer alıyor. BIMy projesi de  yine aynı programda (EUREKA-ITEA) desteklenen  C3PO (Collaborative City Co-Design Platform) projesini bütünleyen bir proje olarak uygulanacak. 



Geri Dön