29 / 03 / 2024

Pendik'te hangi mahalle riskli alan ilan edildi?

Pendik'te hangi mahalle riskli alan ilan edildi?

Pendik’in "en prestijli mahallesi" riskli alan ilan edildi, oturanlar yerlerinden edilme endişesi yaşıyor. Peki Pendik'te hangi mahalle riskli alan ilan edildi?



Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Riskli Alan’ ilan edilen ve Pendik Belediyesi’nin hazırladığı raporlarda "ilçenin en prestijli alanlarından biri" olarak gösterilen Batı Mahallesi’nde oturanlar, yeni yapılacak konutlarının küçülmesi, yerlerinden edilme endişesi yaşıyorlar.


Pendik ilçesinin sahil bandında yer alan ve Pendik Burnu’nu da kapsayan Batı Mahallesi’nin büyük bir kısmı Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Riskli Alan’ ilan edilmişti. Çoğunluğu 5 kat ve ayrık nizam olarak yapılanmış mahallede kentsel dönüşümle birlikte en çok 6 kat yapılabilecek. Riskli alan ilanı ile birlikte mahalleliyi dernek çatısı altında birleştiren Batı Mahallesi Dayanışma Derneği (BMDD) Başkanı Erol Ercan 1 katlık artışın vatandaşa etkisini şöyle anlattı:


"Askıya çıkarılan imar planlarına göre müteahhite bir pay çıkmıyor. Evler küçülüyor. Burada artı değer oluşmalı ki müteahite hisse çıksın ve bina yenilesin. Burada yaşayanların büyük bir kesimi emekli. İnsanların binaları kendilerinin yapmalarına imkan sağlamıyor, insanlar burayı terk etmeye zorlanacaklar."


Her ne kadar vatandaşa 6 kat imar izni verilse de ticari alanlara 15 kata kadar imar izni verildi. Kızılay Kampı’nın bitişiğinde yer alan ve futbol sahası olarak kullanılan arazi de 15 katın yükseleceği alanlardan biri.


1+1 DAİRE TARTIŞMASI YAŞANMIŞTI

Pendik Belediyesi geçtiğimiz yıl stüdyo daire tartışmaları ile gündeme gelmiş, Yenişehir ve Çamlık Mahallelerinde plan değişikliğine giderek 70 metrekareden küçük olan 2 kişilik 1+1 dairelerin inşasına sınırlama getirmişti. Kararla birlikte daha çok bekarlar tarafından tercih edilen bu ev tipleri için Pendik Belediye Başkanı Kenan Şahin, Mayıs 2013’te "ailelere hitap etmediği, komşuluğu körelttiği"ni belirterek inşaat ruhsatı isteyen müteahhitlerden artık 1+1 daire yapmamaları yönünde tavsiyede bulunmuştu. Tartışmanın gündeme 1+1 dairelerin yasaklandığı yönünde yansıması üzerine Şahin, "amaçlarının yoğunluğu önlemek" olduğunu söylemişti.


Pendik Belediyesi’nin bu ay askıya çıkardığı "Batı Mahallesi Riskli Alanı Uygulama İmar Planı Değişikliği Açıklama Raporu" nda ‘Her bir kişi için inşaat alanı 25m² ’, ortalama hane büyüklüğü ise ‘2 kişi’ olarak belirlendi.


Mimarlar Odası Kartal Temsilciliği, yeni imar planlarına yönelik yaptığı itirazda, nüfus yoğunluğunun yüzde 180 artışa sebep olacağına dikkat çekiyor. Batı Mahallesi için hazırlanan raporlarda yaklaşık 10 bin olarak belirtilen nüfusun 27 bin kişiye çıkması öngörülüyor


‘AŞIKLAR YOLU’ NDAKİ AĞAÇLAR KESİLECEK Mİ?

Kızılay kampının hemen yanında yer alan ve ‘Aşıklar Yolu’ olarak bilinen Kızılay Caddesi’ndeki sağlı sollu ağaçların da yol genişletme çalışmalarına kurban gideceği belirtiliyor. Kızılay Caddesi’nin Pendik’in en eski caddelerinden biri olduğunu hatırlatan İBB CHP Pendik Meclis üyesi Tarık Balyalı, "Bakanlığın yaptığı planlara göre, Kızılay’ın arazisinden de alınarak buradan 20 metrelik yol geçecek. Bu yol bir daha eskisi gibi olmayacak" dedi.


Batı Mahallesi’nin kendi kendine dönüşen bir mahalleyken kentsel dönüşüme sokulduğunu söyleyen Balyalı itiraz etmeye devam edeceklerini söyledi. Kentsel dönüşüm için hazırlanan imar planlarına başta Mimarlar Odası olmak üzere, CHP’li Belediye Meclis Üyeleri ile Batı Mahallesi Dayanışma Derneği Üyeleri itiraz etti.


‘EN PRESTİJLİ MAHALLE’

Marina, İDO Feribot iskelesi ve sahil bulvarına yakın Batı Mahallesi’nin kuzeyinde de Ankara-İstanbul arasında sefer yapan Yüksek Hızlı Tren’in ilk durağı olan Pendik tren istasyonu bulunuyor.


Alan içerisinde ayrıca İstanbul II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından I. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilen Burla Biradeler Korusu, 106 dönüm genişliğindeki Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Merkezi, Kızılay Dr. Kemal Demir Gençlik Kampı gibi tesisler de yer alıyor.


Plan notlarında "Kamping alanında konaklama amacıyla kullanılan otel, motel, tatil köyü, pansiyon, kamping, apart otel ve hostel gibi turizm tesisleri yapılabilir" ifadelerine yer veriliyor.



Bizim Gazete 


Geri Dön