27 / 04 / 2024

Perakende sektörü 2010'da 50 milyar dolar ciro hedefliyor!

Perakende sektörü 2010'da 50 milyar dolar ciro hedefliyor!

Şeref Songörperakende sektörünün 2010'da 50 milyar dolar ciro hedeflediklerini söyledi



Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Şeref Songör, perakende sektörünün 2008 yılında 38 milyar
dolar olan cirosunun bu yıl sonunda 40 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini, 2010'da ise 50 milyar dolar ciro hedeflediklerini söyledi.

Songör, bir programa katılmak için geldiği Konya'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diğer sektörlerle mukayese edildiğinde ekonomik krize rağmen en hareketli sektörlerden birisinin perakendecilik olduğunu belirtti.

Sektörün 2009 yılında da istihdam oluşturmaya ve büyümeye devam ettiğini ifade eden Songör, "Yatırımların devam ettiğini görmek sevindirici, ancak yine de beklenen seviyede değil. Gıda perakendeciliği dışında özellikle beyaz eşya, giyim ve konfeksiyonda ciddi sıkıntılar var" diye konuştu.

Perakendecilik sektörünün Türkiye ekonomisinin aynası olduğunu vurgulayan Songör, şunları kaydetti:

"Sektörümüzün en önemli problemi planlı gelişememe. Planlı gelişerek, israfın ortadan kalkacağı bir yapılanma sektörümüzü çok daha önemli yerlere getirecektir. Bununla beraber ülkemizin ekonomik kaynakları çok sınırlı ve bunu olabildiğince verimli kullanmamız gerekiyor. Sektörde yetişmiş eleman sıkıntısı azaldı ancak halen devam ediyor. Bunu da en kısa zamanda halletmemiz gerekiyor. Perakendeciler olarak biz iyi şeyler yapmaya gayret ediyoruz."

Songör, 2008 yılında yüzde 12 büyüyen sektörün bu yıl da yüzde 6-8 civarında büyümesini beklediklerini ve sektörde bundan sonra çok büyük büyümelerin beklenmemesi gerektiğini belirterek, "Toplamda 10 bin civarında süpermarket ve hiper market boyutunda mağazacılığın olduğunu biliyoruz. 2008 yılında 38 milyar dolar ciroya ulaştık. Bu yıl ise 40 milyar dolar civarında ciro bekliyoruz. 2010 yılında 50 milyar doları yakalayabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

-2010'DAN UMUTLULAR-
2010 yılından umutlu olduklarını ifade eden Songör, şöyle devam etti:

"2010'da sektörde ciddi bir büyüme bekliyoruz. Özellikle istihdamın büyümesine en çok katkı sağlayacak sektörlerin başında olacağız. Yine 2010 yılı perakendede Türkiye'nin yakın komşularıyla atılım yılı olacak. Suriye ve Kuzey Irak'ta perakendeciliğe ciddi bir şekilde ihtiyaç var. Buralarda bir açılım olmasını bekliyoruz. Sıfır problem olan komşularla ilgili çalışmalar var. Birçok firmanın yeni yılla birlikte bu ülkelere yatırım yapacağını düşünüyorum."

Songör, perakendecilikte yatırımların uzun vadeli olduğunu ifade ederek, 2007-2008'de yapılan önemli yatırımların gelecek yıllarda meyvelerinin alınacağını ve sektörün çok daha büyüyeceğini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön