20 / 04 / 2024

Perakende sektörü 2015’te yüzde 9 büyüme bekliyor!

Perakende sektörü 2015’te yüzde 9 büyüme bekliyor!

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük, 2015’te perakende sektörünün yüzde 9 büyüyeceğini belirterek, organize perakendede cironun 120 milyar dolar çıtasını aşacağını söyledi.




Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF)Başkanı Vahap Küçük, perakendede cironun 120 milyar dolar çıtasını aşacağını söyledi


Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük, 2015’te perakende sektörünün yüzde 9 büyüyeceğini belirterek, organize perakendede cironun 120 milyar dolar çıtasını aşacağını söyledi. 


Sektörün ‘2014-2015 Yılı Değerlendirme/ Bilgilendirme’ toplantısı Küçük’ün ev sahipliğinde, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Nihat Özdemir, Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu ile Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer’in katılımıyla yapıldı. Toplantıda konuşan Küçük, 2015’te geçen yıla paralel bir büyüme beklediklerini söyledi. Küçük, “2015’te perakende sektörü yüzde 9 büyüyecek, organize perakende de cironun 120 milyar dolar çıtasını aşacak. Geçen yıl toplam perakende sektöründeki istihdamımız 2.5 milyon oldu. Bunun 750 bini organize perakendede yer aldı. Toplam perakendenin 2014’te 250 milyar dolar olan cirosunun 110 milyar dolarını organize perakende sektörü gerçekleştirdi” dedi. 


Bu yıl 20 yeni AVM açılacak 


Küçük, bu yıl 20 yeni alışveriş merkezinin kapılarını açacağını belirterek, bu merkezlerin modern perakende istihdamına yaklaşık 50 bin kişilik katkı sağlayacağını bildirdi. Bu yıl ülke ekonomisini ve perakende sektörünü etkileyebilecek unsurlar arasında çevre ülkelerdeki siyasal gerilimin ilk sırada yer aldığını dile getiren Küçük, sözlerine şöyle devam etti: “Gerek Rusya ve Ukrayna’da, gerekse Irak ve Suriye gibi komşularımızdaki gerilim ve çatışmalar ticaretimizde ciddi anlamda belirleyici olmaya devam edecek. İçeride ise genel seçimler elbette önemli bir gündem maddesi olacak. Fed’in beklenen faiz artırımının doğuracağı sonuçlar, bölgede, özellikle komşu ülkelerde öngörülemeyen hareketlilikler, artan rekabet ve yüksek finansman maliyeti nedeniyle azalan kârlılıkları öngörülen olumsuzluklar konusunda sayabiliriz.” 


HSBC Bank Hazine Direktörü Fatih Keresteci de sunumunda yakın, orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisini bekleyen olası gelişmeleri paylaştı. “Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye’deki grileri bir ton daha açığa çevirdi ama yapısal reformların tamamlanması lazım” diyen Keresteci, bu reformların yerine getirilmesi durumunda ülkenin bulunduğu darboğazdan hızlı şekilde çıkacağına işaret etti.


‘Bu dönem geçerse, Rusya Türk markalar için fırsat’ 


BMD Başkanı Hüseyin Doğan, euroda yaşanan düşüşten Türk markaların yurt dışındaki mağaza yatırımlarının etkilenip etkilenmeyeceği sorusuna, “Markalarımızın önemli çoğunluğu özellikle dolarla iş yapılan yerlerde. Bazı yerlerde kısa vadede markalar bir strateji değişikliğine gitse de uzun vadede bu yatırımları etkileyecek bir strateji değişikliği olmayacak” yanıtını verdi. 2014’te yurt dışında daha fazla mağaza açılmasının hedefl endiğini fakat çevre ülkelerdeki sorunlar nedeniyle bunun başarılamadığını belirten Doğan, 2015’te çalışmaların devam edeceğini, 2023’te 20 bine çıkartılması gereken mağaza sayısına ulaşmak için 2014’teki açıkların kapatılacağını dile getirdi. Vahap Küçük de bölgede yaşananlar dolayısıyla şu an Suriye’de açık mağaza bulunmadığına, Ukrayna’da ise kapanan ve hali hazırda faaliyet gösteren mağazalar olduğuna işaret etti. Küçük, Rusya’da herhangi bir kapanmanın söz konusu edilmesi için erken olduğunu, içinde bulunulan dönemin atlatılabilmesi durumunda Türk markaları için Rusya’nın fırsatlar barındırdığını sözlerine ekledi.



Dünya


Geri Dön