26 / 04 / 2024

Perakende sektörü borçlarını ödemek için yeni mağazalar açıyor!

Perakende sektörü borçlarını ödemek için yeni mağazalar açıyor!

Alışveriş merkezlerinde yaşanan yüzde 50’lik ziyaretçi düşüşü perakende sektörünü etkiledi. Beta Ayakkabı Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, perakende sektöründe firmaların borçlarını yeni mağaza açılışlarıyla kapattıklarını söyledi.



Yılda 230 milyon çift ayakkabı satan ve yılın ilk 3 ayında yüzde 15’lik satış kaybı yaşayan ayakkabıcıları bekleyen bir diğer tehlike ise ‘iflas’. Beta Ayakkabı Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, perakende sektörü açısından keyifli bir yıla başlamadıklarını açıkladı.


ZARARINA SATIŞ YAPIYORLAR


Şirketler açısından olması gereken kâr oranlarını perakende satışlarda yüzde 15-22, net şirket kârlarında ise yüzde 5-10 olarak gösteren Akyıldız, pek çok markanın bu oranların çok altında ya da zararına satış yaptığını açıkladı.


Bu durumda firmaların nakit akışını düzenlemekte zorluklar yaşadığını ve bunu büyüme yoluyla aşmaya çalıştığını kaydeden Akyıldız, “Kârlılık olmayınca nakit akışını düzenleyebilmek için mecburen yeni mağaza açmak zorunda kalıyorlar. Sektörde vadeli ödemeler ağırlıklı. 100 mağazalık bir marka ödemelerin vadesi gelinceye kadar 130 mağazaya çıkıyor ve yeni mağazaların cirosu ile borcunu kapatıyor. Markalar böyle bir sarmala girdi” dedi.


İFLAS ERTELEMELER KAPIDA


Firmaların girdiği borç sarmalının bu şekilde devam edemeyeceğini ve bir süre sonra ciddi sorunların yaşanmaya başlayacağını kaydeden Akyıldız, “Ayakkabı sektörü de bir süre sonra iflas ertelemeler ile karşı karşıya kalabilir” tespitini yaptı. Akyıldız, markaların mağaza açarak gösterdikleri büyüme performansı ile yatırımcı çekmek istediklerini dile getirdi.


Akyıldız, pek çok firmanın yaşanan olaylar nedeni ile yeni sezon satışlarını ertelemesine rağmen Beta ayakkabı olarak normal takvime girdiklerini kaydetti. Diğer markalara göre sezon satışlarına 3 hafta daha erken girdiklerini anlatan Akyıldız, 3 aylık dönemde satışlarını yüzde 25 artırdıklarını söyledi. Akyıldız, 2015’i 55 milyon TL ciro ile kapattıklarını bu yıl ise bu rakamı 65 milyon TL’ye çıkarmak istediklerini söyledi. Yılda 320 bin çift ayakkabı sattıklarını kaydeden Akyıldız, bu yıl 3 yeni mağaza açacaklarını, yurtdışında ise İran ve İngiltere pazarı ile ilgilendiklerini sözlerine ekledi.


Sözcü


Geri Dön