26 / 04 / 2024

Perakende sektöründe Değer Yaratma Projesi

Perakende sektöründe Değer Yaratma Projesi

"Perakende Sektöründe Avrupa Seviyesinde Bilgi İletişim Teknolojisine Dayalı Araçlarla Değer Yaratmak" isimli projenin açılış toplantısı Divan Oteli'nde gerçekleştirildi.



Tez-Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Doğru, AB destekli "Perakende Sektöründe Avrupa Seviyesinde Bilgi İletişim Teknolojisine Dayalı Araçlarla Değer Yaratmak" Projesi'nin, Avrupa iş gücü
piyasasında çalışanların hareketliliğine ve istihdamına öncülük edeceğini ve mesleki standartlaşmayla AB'nin serbest hareket amacına katkı sağlayacağını söyledi.

Doğru, toplantıda yaptığı açılış konuşmasında, projenin, sendikalarının aldığı ilk AB projesi olduğunu belirtti.

Türkiye'de son yıllarda perakendecilik sektöründe önemli yatırımlar yapıldığının altını çizen Doğru, bu anlamda çok uluslu şirketler açısından Türkiye'nin önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini ifade etti. Doğru, çok
uluslu şirketlerin bu alanda nitelikli iş gücü bulma konusunda sorunlar yaşadıklarına dikkati çekerek, Türkiye'de perakende sektörünün iş hacminin büyüklüğüne karşı, iş gücünün niteliksel olarak yetersizlikleri bulunduğunu ve
mesleki becerilere sahip nitelikli insan kaynaklarına acil ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Türkiye'de çeşitli meslek dallarında nitelikli eleman yetiştirmek için mesleki eğitimler verildiğini belirten Doğru, buna karşın perakende sektörü için nitelikli eleman yetiştirilmesini öngören herhangi bir programın bulunmadığını
bildirdi. Doğru, "Proje Avrupa iş gücü piyasasında çalışanların hareketliliğine ve istihdamına öncülük edecek, mesleki standartlaşmayla AB'nin serbest hareket amacına katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

-SOSYAL KORUMA MEKANİZMALARI-
Türk-İş AB İşleri Sorumlusu Pınar Alkan da Konfederasyonun, çalışanların hak ve özgürlükleri bakımından AB standartlarında bir Türkiye istediğini belirterek, bugüne kadar yapılan bir çok düzenlemeye rağmen, gerek Anayasa, gerek çalışma mevzuatında hala temel sendikal hak ve özgürlükleri sınırlayan çok sayıda
düzenleme bulunduğunu söyledi. Ekonomik krizin çalışanları çok güç koşullar altına soktuğu bir dönemde umutların giderek azaldığını savunan Alkan, sosyal koruma mekanizmalarına daha fazla ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Alkan, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinde 19. başlık olan sosyal politika ve istihdamın müzakeresi sürecinde sendikaların görüşlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş da küresel ekonomik krizin Türkiye'yi de etkilediğine ve işsizliğin giderek arttığına dikkati çekti.

Projenin başarılı olmasının, perakendecilik sektörüne yapacağı katkının yanı sıra Mesleki Yeterlilik Kurumu'na sağlayacağı desteğin de önemli olduğuna işaret eden Akbaş, perakendecilik ile ilgili standartları oluşturmanın, kurumun 2009 yılı faaliyet planları içerisinde yer aldığını bildirdi.

Çalışma Genel Müdür Vekili Aynur Güneş de Türkiye'nin en büyük sorununun başında eğitimin geldiğini ifade etti. Projenin işsizlere ve çalışanlara mesleki anlamda büyük katkılar sağlayacağını kaydeden Güneş, küresel ekonomik krizin yaşandığı bu günlerde nitelikli iş gücüne sahip olmanın önemine işaret etti.

Genel müdürlüğün çalışmaları hakkında bilgi veren Güneş, Sendikalar ve Toplu Sözleşme, Grev ve Lokavt Kanunlarıyla ilgili değişiklik tasarılarının TBMM'ye sunulduğunu hatırlattı.

Yarın yapılacak 3'lü Danışma Kurulu Toplantısı'nda da gerek görülen değişikliklerin konuşulacağını ve gerekirse yeni değişikliklerin yapılacağını belirten Güneş, sendikalardan bu konuda kendilerine destek olmalarını istedi.

Sosyal diyaloğun önemine de işaret eden Güneş, devlet, işçi ve işverenin ele ele vererek hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Krizi yaşamayan iş yerlerinin krizi bahane ederek işçi çıkarmaması gerektiğini belirten Güneş, krizde bulunmayan iş yerlerinin kendilerine başvurarak devletin sağladığı imkanlardan yararlanmalarının, gerçekten krizden zarar gören iş yerlerinin önünü tıkadığını anlattı. Aynur Güneş, sendika ve işverenlerden toplu sözleşmelerde samimiyetle ülke şartlarına uygun hareket etmelerini istedi.

Tez-Koop-İş Sendikası öncülüğünde Türkiye, Yunanistan ve İtalya'dan 7 kurum ve kuruluşun ortaklaşa gerçekleştireceği 267 bin avro bütçeli proje 2 yıl sürecek.


Geri Dön